Belföld

Pedagógusok Szakszervezete: Csak beetetés Gulyás Gergely bejelentése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Beetetés Gulyás Gergely bejelentése a pedagógusbérek emeléséről, mert még nincs megállapodás a kormány és Brüsszel között a pénzről

– reagált a Telexnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a kormányinfón elhangzottakra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, jövőre 20,1 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell emelni a pedagógusok bérét.

Hisszük, ha látjuk az ütemezést, de matematikailag akkor sem fog stimmelni az arány

– mondta a lapnak az alelnök, aki szerint sántít a kormány számítása, mert a diplomás átlagkereset jobban fog emelkedni az említettnél. A bejelentés szerint a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát, de Totyik szerint a versenyszférában drasztikusabb béremelések lesznek, azt nem fogja ennyire megközelíteni a pedagógusbér.

Totyik Tamás azt sem látja tisztának, hogy a bejelentett három éves béremelési terv százalékai az alapbérre vagy az ágazati szakmai pótlékkal számított bérre vonatkoznak. Az alapbér ugyanis bruttó 260 ezer forint, szakmai pótlékkal viszont már 310 ezer forint, és nagyon nem mindegy, hogy melyiket veszik alapul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik