Belföld

„Rábel Krisztina, gyere ki!” – szülők és diákok demonstráltak a karinthys tanárok mellett

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Több száz diák és szülő demonstrált pénteken reggel a Külső-pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt, így tiltakozva, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanárának figyelmeztető levelet kézbesítettek, mivel a pedagógusok részt vettek a polgári engedetlenségi akciókban.

Péntek reggel a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai személyesen mentek el a Külső-pesti Tankerületi Központba, hogy átvegyék azokat a leveleket, amelyeket azután kaptak, hogy szerdán részt vettek az országos polgári engedetlenségben. A tankerületi vezető már előző nap kézbesíttetni akarta a leveleket az iskola igazgatóján keresztül, ám több címzett megtagadta az átvételt, mondván nem az igazgató, hanem a tankerület a munkáltatójuk.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a 24.hu-nak elmondta, a Karinthy Frigyes Gimnáziumban és a kőbányai Szent László Gimnáziumban, illetve egyes vidéki intézményekben is kaptak a szerdán polgári engedetlenkedő pedagógusok „utolsó figyelmeztetésről” szóló levelet a tankerülettől. A szakszervezethez érkezett visszajelzések szerint – ahogy korábban, úgy most is – volt olyan pedagógus, aki ügyfélkapun kapta meg a levelet.

A Külső-pesti Tankerületi Központ épülete elé már korábban felrajzolták krétával az ellenállás jelképévé vált, bekarikázott felkiáltójeleket, illetve azt, hogy

Ne rúgjátok ki a tanárainkat!

Nemcsak az érintett pedagógusok mentek ki péntek reggel 8 órára, hanem egy korábbi felhívásnak eleget téve szimpatizánsok – diákok és szülők – is, egy-egy autós pedig dudálva fejezte ki a támogatását.

Adrián Zoltán / 24.hu

A tüntetők mellett a piros lámpánál megállt egy kukásautó, és kölcsönösen megtapsolták egymást, az egyik FKF-es dolgozó pedig kiszólt az autóból, hogy „veletek vagyunk”. A tüntetők ezt követően azt kezdték skandálni, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”, közben pedig folyamatosan dudáltak nekik az elhaladó autósok.

Időközben az Üllői út túlsó oldalán is összegyűlt több tucatnyi ember, főleg diákok, mert a járdán már nem fértek el, ők onnan skandáltak és tapsoltak. Nyolc órára az egyre nagyobb létszámúvá váló tömeg lezárta az Üllői utat az autósok elől.

Pár perccel nyolc óra után az érintett tanárok megpróbáltak bemenni az épületbe, eközben a tömeg azt skandálja, hogy „gyertek ki”, illetve „veletek vagyunk”.

A tankerületi iroda ajtaját az érintett pedagógusok zárva találták, majd azt az információt kapták, hogy kettesével kell bemenniük az épületbe.

Adrián Zoltán / 24.hu

A demonstráción ellenzéki politikusok is megjelentek, köztük volt Kunhalmi Ágnes szocialista és Orosz Anna momentumos országgyűlési képviselő is.

Néhány szimpatizáns is bement a tanárokkal együtt a lépcsőházba, és Rábel Krisztina tankerületi igazgatónak azt kiabálták, hogy

Rábel Krisztina, gyere ki!

Érezhetően ingerültek voltak nemcsak a tanárok, hanem a szülők is. A szülők és a diákok a lépcsőházban állva azt skandálták, hogy „ne rúgjátok ki a tanárainkat”, közben a többi szimpatizáns kintről biztatta a bent lévőket.

Rábel egybéként a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP színeiben indult az önkormányzati választáson a XX. kerületben, és bár egyéni körzetében alumaradt, listáról bekerült a testületbe, és 2021 óta tankerületi vezető.

Adrián Zoltán / 24.hu

Berta Beáta, az egyik érintett tanár a jelenlévőknek elmondta, hogy első körben a tanárok ügyvédjeit sem akarták beengedni, valamint elmondása szerint egy civil ruhás rendőr is bent volt a tankerületi irodában. Hozzátette, a tankerületi igazgatót láthatóan csak az érdekelte, hogy miért vannak velük ügyvédek is.

Mint megtudtuk, a 24 érintett tanárból hárman nem voltak jelen, ők ügyvédet bíztak meg azzal, hogy nevükben átvegyék a tankerületi levelet. Berta Beáta állítása szerint ők hárman is el akartak jönni, de tegnap Rábel Krisztina üzent nekik, ha nem tartják meg az óráikat, annak következményei lennek. Akik egyébként már átvették a levelüket, azt mesélték, hogy a tankerületi vezető nem mutatkozott be nekik, csak egy fotó alapján ismerték fel őt.

Időközben az épület előtt több száz fősre duzzadt a tömeg, egy ideig csak a villamosok jártak az Üllői út ezen szakaszán.

Adrián Zoltán / 24.hu

Sikerült beszélnünk az egyik érintett tanárral, aki kérdésünkre elmondta: a levélben nagyjából arról értesítették, hogy a jogellenes magatartásával korlátozta a diákok jogait, és legközelebb – hasonló magatartás esetén – rendkívüli felmondással élnek vele szemben.

Berta Beáta a diákok és a szülők kiállására utalva azt mondta:

Tök régóta küzdünk azzal a kollégáimmal, hogy lehet-e így csinálni ezt a tanítást, és most látszik, hogy lehet!

Hozzátette, a mai nap emiatt valójában óriási siker, mert a megjelentek nemcsak a karinthys, hanem az ország összes pedagógusa mellett álltak ki, ezért minden kollégája nevében köszöni a támogatást.

Az egyik érintett tanár, aki egyúttal osztályfőnök is a Karinthyban, hangosbeszélőn azt mondta az egybegyűlteknek: a mostani helyzetet már lehetetlen bírni és nem is kell bírni. „Higgyünk magunkban és higgyünk egymásban!” – tette hozzá.

Adrián Zoltán / 24.hu Berta Beáta

A jelenlévő szülők közül többen is jelezték, megpróbáltak bejutni Rábel Krisztinához, hogy hivatalosan is panaszt tegyenek a tanárokkal szembeni fellépés miatt. Végül a szülőket nem engedték be panaszt tenni, mert – mint közölték – a hivatalban ma nincs ügyfélfogadás, más feladatokat kell ellátniuk.

A demonstráló diákok olyan rigmusokat skandáltak, hogy „a parancs nem mentség”, illetve „Krisztike, gyere ki, ég a házad ideki!”

Diákok egy csoportja spontán elénekelte a tiltakozások himnuszává vált Mi vagyunk a grund című dalt.

Kilenc óra után a demonstrálók létszáma nagyjából az addigi felére csökkent.

Időközben kiderült, hogy két karinthys pedagógust tévesen hívtak be a tankerületi központba, mert a megjelölt napon nem is volt órájuk – erre az ügyvédjeik mutattak rá, akik azt is közölték, e két tanárra nem is vonatkozik a fegyelmi határozat.

D. Kovács Ildikó / 24.hu

Fél tíz körül két egyenruhás rendőr jelent meg a helyszínen, és bementek a tankerületi irodába. Azt nem lehetett tudni, hogy milyen céllal érkeztek, de az tény, hogy a demonstrálók közül még sokan – jórészt szülők – tartózkodnak akkor a lépcsőházban. Mint megtudtuk, a szülők petíció formájában szerettek volna panaszt benyújtani, de a tankerületi vezetők ezt nem akarták elfogadni. A szülők állítása szerint Rábel Krisztina a rendőrök segítségével akarta eltávolíttatni a szülőket az épületből, ám a demonstrálók egyelőre nem akart távozni.

Végül a szülőknek sikerült átadniuk a spontán megírt petíciót, majd kijöttek az épületből. Az Üllői úton újraindult a forgalom, mintegy két tucatnyian maradtak még a helyszínen, a demonstráció érdemi része azonban véget ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik