Belföld

Panamából próbált adatokat kilobbizni az ügyészség, amikor már rég lezárták „Az ördög ügyvédje”-nyomozást

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Kimaradtak „Az ördög ügyvédje” bírósági perére beküldött nyomozati anyagokból azok a dokumentumok, amely bizonyították, hogy a több mint másfél éven át zajló vizsgálat során a hatóságok Közép-Amerikából is megpróbáltak információkat szerezni. A Veszprémi Járásbíróságon szokatlan módon éppen a vádlott vetette fel, hogy a dokumentumok között nem találja sem a Panamába küldött kérelmet, sem a választ. Czeglédy Csaba közölte azt is, hogy egy külügyes kapcsolata révén ő viszont megszerezte az ügyészség levelét.

A DK-s politikus és egy társa ellen egy éve, 2021 októberében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint Czeglédy volt „Az ördög ügyvédje”, vagyis ő tette közzé a 2019-es önkormányzati választás előtt azokat az adriai orgián készült fotókat, amelyek Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt bukásához vezettek. Bár a DK-s politikus tagadta a vádakat, az ügyészségnek alig néhány héttel az országgyűlési választás előtt a bíróságot is sikerült meggyőznie az álláspontjáról.

A Veszprémi Járásbíróság márciusban tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzés kiadásával ítélte el Czeglédyt. A bíróság elfogadta a Fővárosi Főügyészség előterjesztését, amely azt állította, hogy az ügy egyszerű megítélésű, a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a vádakat. Ezért kilencrendbeli különleges személyes adattal visszaélés elkövetése miatt egymillió forint büntetést szabtak ki Czeglédyre.

A büntetővégzés azonban csak öt hónapig maradt érvényben, a Veszprémi Járásbíróság ugyanis szeptember 12-én hatályon kívül helyezte az elmarasztaló végzést, és bejelentette, hogy tárgyalás lesz az ügyben, amely a bizonyítási eljárással folytatódik majd jövő februárban. Czeglédy az új tárgyalás előkészítő ülésén észrevételezte, hogy hiányoznak a panamai dokumentumok.

Mint arról a 24.hu korábban beszámolt, a Fővárosi Főügyészség a 2019 októbere és 2021 augusztusa között zajlott nyomozás alatt több külföldi hatóságot és céget megkeresett, hogy információkat szerezzen arról, ki állhatott „Az ördög ügyvédje” blog mögött. Mivel az oldal a Facebookon is megjelent, sőt ott a mai napig is olvasható, a közösségi oldalt üzemeltető amerikai cégtől kértek adatokat a blog fenntartójáról. Jogsegélykérelemmel fordultak a svájci igazságügyi hatóságokhoz is. Ez vélhetően ahhoz az email címhez kapcsolódott, amit a blog írója hozott létre, hogy az olvasók azon keresztül küldhessenek terhelő adatokat a „fideszes nagykutyákról”. A Hvg.hu tavalyi cikke szerint a nyomozó hatóságok minden lehetséges szálat megpróbáltak végigjárni, a blogszolgáltató WordPresst, sőt a Pornhub pornóvideó-megosztó oldal üzemeltetőit is megkeresték, csakhogy kiderült, a blog készítője többnyire a TOR hálózaton keresztül lépett be, ami biztosította számára az anonimitást.

Marjai János / 24.hu Borkai Zsolt

A nyomozók annak is megpróbáltak utánamenni, hogy ki tölthette fel a Borkai-videókat a Vporn nevű pornómegosztóra október 9-én. A Vpornt üzemeltető panamai bejegyzésű Siracusa Management válaszában azt írta: tudna ugyan adni egy email-címet és egy német IP-címet, de ahhoz a magyar hatóságoknak jogsegélykérelemmel kellene élniük. A Siracusa Management válaszáról már tavaly lehetett tudni, de az csak most derült ki, hogy mit lépett az ügyészség.

Czeglédy a bíróságnak megküldött beadványában azt írta, hogy egy külügyes ismerősén keresztül hozzájutott az „elsüllyesztett” jogsegélykérelemhez. Az ismerős arról is tájékoztatta, hogy az ügyészség a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét is igénybe vette.

A dokumentumot a panamavárosi magyar képviselet előbb digitálisan kapta meg, majd a tavaly novemberi futárpostával az eredeti jogsegélykérelem is megérkezett Panamába, illetve beadásra került a panamai külügyminisztériumhoz. Mivel panamai hatóságok nem sietnek a kérés teljesítésével, az utóbbi időben Budapestről, a minisztériumtól (Konzuli Főosztály) egyre erőteljesebb utasítások érkeznek arra nézve, hogy a képviselet helyezze nyomás alá a panamai külügyet, és szerezze meg a kért adatokat

– állította Czeglédy a beadványában a közelebbről meg nem nevezett ismerőst idézve. Az ellenzéki politikus azt is megjegyezte, hogy a jogsegélykérelem 2021 nyarán elkészült, a panamai külügyminisztérium viszont már azt követően kaphatta meg, hogy az Nemzeti Nyomozóiroda 2021. augusztus 31-én lezárta a nyomozást, majd októberben az ügyészség vádat emelt ellene.

Vagyis úgy zárták le az ügyet, hogy még voltak folyamatban bizonyítási eljárások – mondta a 24.hu-nak Czeglédy, aki úgy véli, a panamai iratok „elsüllyesztése” azt jelzi, hogy ügyészség a saját szempontjai alapján válogat a bizonyítékok között.

Szelektálnak a nyomozati iratok között, és szokásukhoz híven manipulálják az eljárást

– jelentette ki a politikus, aki szerint ha nem deríti ki, hogy a külügy bevonásával a nyomozás lezárása után is tovább nyomoztak, akkor minden valószínűség szerint elhallgatják ezt.

Marjai János / 24.hu Czeglédy Csaba

Az ügyészség azzal magyarázta a dokumentumok kihagyását, hogy nem sikerült időben lefordítani a Panamából érkező spanyol nyelvű válaszdokumentumok tartalmát.

A külföldi hatóságok a jogsegélykérelmet időközben – több hónap alatt – teljesítették. A külföldi hatóságok által az ügyészségre megküldött iratokat a Fővárosi Főügyészég lefordíttatta magyar nyelvre, a fordítás a Veszprémi Járásbíróságon tartott előkészítő ülés után készült el

– írta a Fővárosi Főügyészség.

A válasz szerint a jogsegélykérelmet már azelőtt elküldték, hogy a nyomozó hatóság a zsarolás és „Az ördög ügyvédje” ügyében folyó eljárások elkülönítéséről határozott volna. Mint ismert, az adriai jachtozás alatt készül kompromittáló fotókkal és videókkal egy társaság korábban megzsarolta az akkor még hivatalban lévő Borkait. A hatóságok sokáig összevonva vizsgálták a két ügyet, ami a blogszerző utáni nyomozásban kapóra is jött a rendőröknek, mert a külföldre küldött megkeresésekben a jóval súlyosabb megítélésű zsarolási ügyre hivatkozhattak. (A zsarolási ügyben hat ember ellen emeltek vádat, a tárgyalásról csak az egyik vádlott, a Borkaiékkal orgiázó ikerpár egyik tagja mondott le. Ő harmadrendű vádlottként tett beismerő vallomást, és a bíróság személyes adattal visszaélés miatt 1,5 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta.) Ez történt a panamai megkeresés során is.

Mivel az elkülönített ügyben a jogsegélykérelem adatai nélkül is megalapozottan lehetett dönteni a vádemelésről, ezért a Fővárosi Főügyészség vádat emelt

– közölte 24.hu-val az ügyészség.

Lapunk a külügyminisztériumot is megkereste, hogy valóban megkeresték-e a panamai kormányzatot a magyar képviseleten keresztül, és ha igen, miért tartották szükségesnek a nyomozás támogatását, de a tárcától egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik