Belföld

A Jobbik eltörölné az óraátállítást, a nyári időszámításra állna át

Balassa Péter / Facebook
Balassa Péter / Facebook
A javaslat szerint az energiaspórolás miatt a lépés még sohasem volt annyira időszerű, mint most.

Balassa Péter (Jobbik) határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetéséről, az áttérésről a nyári időszámításra. Mint Facebook-oldalán írta, ez még sohasem volt annyira szükségszerű, mint most. Bár az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden tagországnak át kell állnia a választott (téli vagy nyári) időszámításra, szerinte a jelenlegi rezsiválság okozta drámai helyzetben, az elszabadult energiaárak miatt megfontolandó, hogy már idén októberben szüntessék meg az óraátállítást az energiaspórolás miatt.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy

  • egy – az EU tagállamaiban végzett felmérés szerint – az emberek támogatják az óraállítás eltörlését, ez az arány a magyar válaszadóknál 90 százalékos volt,
  • szakértők szerint az óraállítás több egészségügyi és mentális poblémát okozhat.

Balassa Péter szerint Magyarországnak nemcsak az egészségügyi, hanem az energiaválság okozta problémák miatt is indokolt lenne átállnia a nyári időszámításrea, ahogy ezt sajtóértesülések szerint Észak-Macedónia is teszi.

A jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, minden lépést szükséges megtenni annak érdekében, hogy segítsünk a lakosságnak átvészelni ezt a nehéz időszakot, amely a tél közeledtével egyre nyomasztóbb. Meggyőződésünk, hogy az óraátállítás eltörlésének össztársadalmi haszna lenne

írta határozati javaslatában a jobbikos képviselő, aki korábban hiába próbálta kivonatni a forgalomból az 5 forintost Matolcsy Györggyel.

 

Kapcsolódó
Nyakunkon az óraátállítás
Október 30-án áttérünk a téli időszámításra: egy órával korábban lesz sötét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik