Élő Belföld

Ég a félelem! – Felgyújtották a tüntetők a tanároknak küldött fenyegető leveleket a Belügyminisztérum előtt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
  • Múlt hét szerda után most péntekre újabb pedagógussztrájkot hirdettek a szakszervezetek.
  • A munkabeszüntetésen kívül számos helyen különféle megmozdulásokat szerveztek, országszerte voltak élőláncok, flashmobok, sok helyen alig voltak gyerekek az iskolában. Budapesten és vidéken egyaránt voltak kiállások a szülők, diákok és a pedagógusok részéről.
  • Délután fél öttől a Hősök teréről indult a Diákok a Tanárokért tüntetése a Belügyminisztériumhoz. A tüntetésen több ezren voltak, a tiltakozók jelképesen elégették a tankerületek fenyegető leveleit.
  • A következő tüntetést október 23-án rendezik majd.

Hősök tere: Szabad ország, szabad oktatást

Tőbb ezer fősre duzzadt a tömeg a Hősök terére összehívott tüntetésen. A szervezők a korábbi megmozdulások jelszavainak skandálásával próbálják hangulatba hozni a demonstrálokat. Közben folyamatosan érkeznek az újabb csatlakozók.

Farkas Norbert / 24.hu

Tiltakoznak az ELTE oktatói

Közleményt adtak ki, amelyben ez áll:

Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem alulírott oktatói 2022. október 14-én csatlakozunk a közoktatásban dolgozó kollégáink tiltakozásához.

  • Elfogadhatatlannak tartjuk a közoktatásban valamint az állami fenntartású felsőoktatásban alkalmazott bértáblát.
  • Fel kell emelnünk a hangunk polgári engedetlenségben résztvevő kollégáink elbocsátása, pedagógus kollégáink fenyegetése, félelemben tartása ellen.
  • Nem értünk egyet azzal, hogy az egyetemi felvételi rendszert az egyetemi oktatókkal való konzultáció nélkül változtatták meg.

Hozzáteszik, hogy:

Tiltakozásunk nem irányul hallgatóink ellen, az ő hosszútávú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszünk. A sztrájkjog megcsorbítása miatt polgári engedetlenség részeként 2022. október 14-én pénteken oktatói és adminisztratív feladatainkat csak korlátozottan látjuk el.

Visszavágóra gyűlnek a diákok a Hősök terén

Fél órával a meghirdetett gyülekező előtt 3-400 diák gyűlt össze a Visszavágó néven meghirdetett demonstrációra. A Diákok a Tanárokért csoport rendezvényén a Hősök teréről a Belügyminisztériumhoz vonulnak majd a résztvevők.

Farkas Norbert / 24.hu

Flash mob a Bárczi Gusztáv Iskola előtt

Reggel 7 órakor az Üllői úton, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Iskola előtt gyógypedagógusok, asszisztensek, szülők alkotta flash mob volt. A józsefvárosi kerületi lap azt írja, az igazgató rendkívüli szünetet rendelt el, és le kell dolgozni a kiesett napot.

A szakszolgálat is akciózott

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 4. kerületi Tagintézményében 14-en sztrájkoltak, és egyikük polgári engedetlenségben vett részt. Pszichológusok, gyógypedagógusok, logopédusok, gyógytestnevelők, irodai adminisztrátorok együtt – írták nekünk.

Mindeközben az intézmény előtti járdán az arra járó szülőkkel, nagyszülőkkel, járókelőkkel közösen üzeneteket fogalmaztak meg a közoktatás jelen helyzetéről. Kevesen tudják, hogy a Szakszolgálatok dolgozói is pedagógus-státuszban dolgoznak – hívták fel a figyelmet.

Óbudán is sztrájkoltak

Üdv az Óbudai Gimnáziumból – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükben, amiben egy fotót is mellékeltek a mai napukról:

PDSZ: Jogsértő a rendkívüli szünet elrendelése

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy jogsértő, ha rendkívüli szünettel próbálják a sztrájkot etűntetni. A Ne dolgozz ingyen! oldalon azt írták, több helyen a sztrájk előtti napon vagy a sztrájk napján rendkívüli szünetet rendeltetett el a tankerület, mondván, kevés lenne a gyerek. Azt kérték, aki ilyet tapasztal, értesítse a PDSZ-t, mert egy intézményvezető a sztrájk előtti nap 16:00 óráig dönthet a másnapi munkarendről, váratlanul azonban rendkívüli szünetet nem rendelhet el azért, mert kevés a diák, csak felügyeletet.

Rendhagyó aláírásgyűjtést tartanak a Deákon

Pénteken délután egytől a budapesti Deák Ferenc térre szerveztek rendhagyó aláírásgyűjtést, a szervezők ezt a petíciót – amit idáig már több mint tízezren aláírtak – címezték Pintér Sándor belügyminiszternek. A petíció támogatói között van például Kepes András, Lengyel Tamás, Pokorny Lila és Thuróczy Szabolcs is.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu Palya Tamás,a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik elbocsátott pedagógusa.
Varga Jennifer / 24.hu Lengyel Tamás színész.

Minden tanár kockás ingben dolgozik ma Répcelakon

Múlt szerdán 19-en sztrájkoltak a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolában, most pénteken pedig demonstrációt és flashmobot tartottak, kivétel nélkül mindannyian kockás ingben dolgoznak a pedagógusok, számolt be lapunknak az egyik ott tanító tanár.

Olvasónk

Tiszaújvárosban is volt élőlánc

Élőláncot alkottak ma a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium előtt tanárok, diákok, szülők és más civilek egyaránt. A helyi sajtó beszámolója szerint a résztvevők közül sokan feketében érkeztek az eseményre.

Olvasónk

28-an sztrájkoltak a Kőrösiben Kőbányán

A XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott a pénteki sztrájkhoz, olvasónk beszámolója szerint 28 pedagógus sztrájkolt az intézményben.

Olvasónk

„Nem azt kérem, hogy harcoljunk az örökkévalóságig, hanem egyszer lépjünk fel, de akkor közösen!"

A diákok szolidarítanak tanáraik mellett Ócsán, olvasónk beszámolója szerint a diákok eredetileg sztrájkolni akartak, ám az elmúlt napokban többször a tudomásukra hozták, hogy ehhez nincs joguk, „legfeljebb a véleményüket fejezhetik ki”. A diákok végül összeállítottak egy felhívást, a 460 fős tanulói létszám 60 százaléka jelezte tiltakozási szándékát. A felhívásban többek közt azt írták:

Megkérlek titeket, hogy jövő hét pénteken fogjunk össze, és fejezzük ki véleményünket az iskolánkban, mert jogunk van hozzá, életkortól függetlenül. Fogjunk össze a jogainkért, és álljunk ki magunkért! Ez csak akkor lehet eredményes, ha mindannyian hangot adunk véleményünknek, és ezt iskolaszinten tesszük. Egy napról lenne szó, október 14-ről. Nem azt kérem, hogy harcoljunk az örökkévalóságig, hanem egyszer lépjünk fel, de akkor közösen!

Az iskolában egyébként a sztrájkoló tanárok a Holt költők társasága című filmet vetítik a diákoknak az erre kijelölt óráikon, a tanulók pedig transzparensekkel, aszfaltfeliratokkal fejezik ki tiltakozásukat.

Olvasónk

Támogató üzeneteket rajzoltak fel a szülők és a diákok Újpesten

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium előtt péntek reggel támogató üzeneteket rajzoltak fel a szülők és a gyerekek, írta olvasónk, csatolva az alábbi képet. A szülők nem csak krétarajzokkal támogatták a tanárokat: a diákok 85-90 százaléka otthon maradt, ezzel támogatva a sztrájkot.

Olvasónk

Szintén Újpesten, a Homoktövis Általános Iskolánál pedagógusok, szülők, nagyszülők és kisebb-nagyobb testvérek is kiálltak az iskola elé, megmutatva összetartozásukat és szolidaritásukat.

Olvasónk

Három gimnázium és nyolc általános iskola tiltakozik Szolnokon

Múlt szerdán három gimnázium tantestülete sztrájkolt együtt Szolnokon, a most pénteki tiltakozáshoz már nyolc általános iskoal is csatlakozott, írta lapunknak egy szolnoki pedagógus. A Széchenyi István Gimnázium és Szakgimnáziumból 28-an vettek részt a sztrájkban. A harmadik és negyedik óra közötti szünetben volt közös tanár-diák versmondás és éneklés is az iskola aulájában.

Nem volt egyszerű így összehozni a brüsszelezést és a pedagógussztrájkot, de az Origo megoldotta

Nincs könnyű dolga annak, aki az Origo címlapján szeretne valamit találni a pénteki sztrájkról és a tiltakozó akciókról. A teljesség igénye nélkül a „Saját diákja ejtette teherbe a pornóst, és további 25 gyereket akar vadidegenektől”, az „Apró bikinijében készült képekkel készített naptárat a szuperszexi sportolónő – képek” és az „Apró sárga bikiniben mutatta meg napbarnított testét Tóth Andi – képek” című cikk (több apró bikinis írás nincs egyébként) mellé egy cikk megjelent a pedagógussztrájkról is, a következő címmel:

A béremelések bejelentése ellenére több helyen tanártüntetést tartanak.

A cikk lead-je így szól: „Azok hergelik a demonstrálókat, akik vissza akarják tartani a nekik járó pénzeket Brüsszelben”. A nem túl hosszú „hírben” egyébként javarészt Gulyás Gergely csütörtöki, „sosem látott béremelésről” szóló bejelentéséről írnak. Ehhez jön még hozzá egy a magyar közoktatásban biztosan sehol sem tanított logikai csavarral az, hogy „Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára és a baloldali képviselők azon dolgoznak Brüsszelben, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó pénzeket, és így a pedagógusok emelése ellen is dolgoznak”. Szóval az Origo szerint a baloldal „lázítja” a tüntetőket, véletlenül sem a kirúgásokkal való fenyegetések, sőt, a kirúgások, a megalázóan alacsony bérek vagy a tanárhiány.

425-ből 415 otthon maradt ma a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola diákjai közül

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 21 dolgozója, a jelen lévő pedagógusok 80 százaléka vesz részt az országos munkabeszüntetésben, közölte lapunkkal a helyi sztrájkbizottság megbízott képviselője. Egyúttal jelezte:

a szülők ismét támogatásukról biztosítottak minket, 425 tanulóból 415-en nem jöttek ma iskolába.

A Vecsés Andrássy Gyula Általános Iskola egyik pedagógusa pedig arról írt lapunknak, hogy az iskola január óta mindegyik sztrájkban részt vett, ma dél és délután kettő között a tanárok többsége sztrájkol majd.

Olvasónk

A kormány válasza a sztrájkra: Baloldal

A kormány elkötelezett a pedagógusok bérének további emelésében, azt egyedül a baloldal akadályozza – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez eljuttatott közleményben a pénteki országos pedagógussztrájk és a tüntetések kapcsán.

A kormány elkötelezett a pedagógusok bérének további emelésében. „Ahogy azt a csütörtöki Kormányinfón ismertettük: minden eddiginél nagyobb pedagógus-béremelés következhet, amint meglesz az uniós megállapodás” – írták.

Megismételték, hogy a cél, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. A mostani bérhez képest 2023-ban az eddig hazai forrásokból tervezett 10 százaléknál magasabb, csaknem 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke.

„Egyedül a baloldal az, aki folyamatosan akadályozza a pedagógus-béremelést, hiszen Brüsszelben folyamatosan azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a hazánknak járó forrásokat, amelyek többek között a korábban tervezettnél magasabb pedagógus-béremelést is fedeznék” – áll a kommünikében.

A KTK azt írta: „ezúttal is hangsúlyozzuk, hogy a törvényesen szervezett sztrájk a véleménynyilvánítás törvényes és következmények nélküli formája”. Azokat a pedagógusokat, akik törvényes sztrájkban vesznek részt, retorzió nem éri. A baloldali állításokkal ellentétben semmiféle tömeges kirúgásról nincs szó, felmentésre eddig mindösszesen azon 5 pedagógus esetében került sor, akik többszörösen is jogszerűtlen munkabeszüntetésben vettek részt – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában nem ejtett szót a pedagógusokról.

1,3 kilométeres élőlánc Zalaegerszegen

Zalaegerszegen olvasónk beszámolója szerint körülbelül 1,3 kilométer hosszú élőláncot alkottak a belvárosban a tiltakozók. A demonstráció Facebook-eseményénél a szervezők azt írták, a rendezvény céljai a következők:

  • „új tanterv kidolgozása, szakértők bevonásával,
  • diákok és tanárok óraszámainak csökkentése
  • azonnali pedagógus béremelés, aktualizált életpályamodell,
  • a pedagógusok zaklatásának és elbocsátásának megszüntetése,
  • a kirúgott budapesti tanárok visszahelyezése az állásukba és nyilvános bocsánatkérés tőlük”.
Olvasónk

Grecsó Krisztián és Beck Zoltán kölcsönadta egyik dalát a miskolci Hermannak

A miskolci Herman Ottó Gimnázium videóval is készült a pénteki tiltakozásokra, a dalt Grecsó Krisztián írta és Beck Zoltán hangszerelte. „Köszönjük a beck@grecsó duónak, Beck Zoltánnak és Grecsó Krisztiánnak, hogy „kölcsönadták” nekünk a Tanulni kell című dalukat. Azt meg külön, hogy egy szép délután el is játszották a diákoknak a gimnázium udvarán”, írja a videó feltöltője.

(via hvg.hu)

Kockás szalagot kötöttek az iskolák bejáratához Törökbálinton

A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Gimnáziumban összesen 41 pedagógus tiltakozik, közülük 13-an polgári engedetlenségben vesznek részt. A tanárokon és a diákokon kívül itt is aktívak a szülők, reggel „Kössünk kockás szalagot iskoláink bejáratához!” akciót szerveztek.

Bálint Suli Szülői Közösség / Facebook
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik