Belföld

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni – nyilatkozta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című hétfő esti műsorában. Kövér László a pedagógusok helyzetéről azt mondta, béremelésre szükség van, jelenlegi bérük ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket, nem méltányos.

Hozzátette: mivel a gyermekeink jövője múlik az oktatási rendszeren, hosszú távú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartani, hogyan lehet az iskolarendszert és a pedagógusbéreket is olyan állapotba hozni, hogy ne legyen ok az aggodalomra.

Más kérdés, hogy a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket

– tette hozzá.

Kapcsolódó
„Ne gondoljuk azt, hogy ezeknek a kirúgásoknak nem lesz folytatása”
Fekete kisbusszal hozták a budapesti Kölcsey gimnázium öt tanárának felmondását; a többi tanárt is kirúgással fenyegetik, ha újból sztrájkolnának – mondták a 24.hu-nak a hétfőn előbb az iskolánál demonstráló, majd petícióval a Belügyminisztériumig vonuló szülők, diákok, tanárok és szimpatizánsok, akiket egész nap videóval követtünk.

Az MTI beszámolója szerint Kövér ezek után arról beszélt, hogy 2010 után a pedagógusok voltak az első, akikre az akkori ciklusban a Fidesz-KDNP-kormány gondolt. Közben egyfajta bérverseny alakult ki mind a piaci szereplők, mind a különböző állami szektorok között, és így relatíve a pedagógusok bérezése lemaradt az többi ágazathoz képest. Ezt a lemaradást senki nem vitatja – jelentette ki, a vita abban van, hogyan és milyen ütemben, feltételek mellett tud a kormány mindenki számára megnyugtató módon változtatni.

Kövér szerint

ezen a helyzeten semmilyen sztrájk nem fog tudni segíteni és nem lehet a meglévő jogszabályokat félretenni, egy nem létező jogi kategóriával élve polgári engedetlenségi akciót indítani a gyerekeink rovására.

Kövér László úgy gondolja, hogy rövid távú megoldást senki sem várhat a kérdésben, rövid távon – amennyire a kormány lehetőségeiből adódik -, tűzoltó jelleggel orvosolják azokat az anomáliákat, amik ilyen mértékű bérlemaradásból fakadnak. Hosszú távon azonban olyan megoldást kell találni, amiben az aktuális bérszínvonal mellett – ki-ki a saját szakmájában – igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét – mondta Kövér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik