Belföld

Mazsihisz: Akadályozza meg a kormány a Horthy-emlékmű felavatását!

MTI / Mohai Balázs
MTI / Mohai Balázs

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős – olvasható Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének közleményében. Mint írja, a program szerint az avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását.

Heisler felidézi, hogy Szegeden október 15-én egész napos rendezvényt szerveznek Horthy tiszteletére, s ennek keretében domborműves emléktáblát kívánnak állítani „az antiszemita meggyőződésű, és több százezer magyar állampolgár haláláért felelős egykori kormányzónak.”

Szövetségünk felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának  figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan

– írja a Mazsihisz-elnök, hozzátéve, amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, abban az esetben a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudják tekinteni, nem többnek. Heisler arra kéri a kormánykoalíció minden képviselőjét, hogy tartsa tiszteletben Orbán Viktor 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait:

Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

Az emlékműállítás ellen egyébként Botka László, Szeged polgármestere is tiltakozott.

Kiemelt kép: A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén. MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik