Belföld

Horthy-emlékművet avatna Szegeden Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

„Szeged nevében kérem, ezt ne csinálják!” – írta Facebook-oldalán Botka László, Szeged polgármestere annak kapcsán, hogy a hírek szerint a Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Szegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselője is beszédet mond. A Délvidék Házában tervezett eseményről a szegeder.hu számolt be.

A város polgármestere szerint, miután kormányzati épületben akarják felavatni Horthy emlékművét, azt nem tudja megakadályozni, ezért a nyilvánossághoz fordulva szólította fel Mihálffy Bélát, hogy ezt ne tegye.

Óriási jogos indulatokat fog kelteni akkor, amikor a szegedieket is az óriási áremelkedés és a rezsiválság fenyegeti. Inkább ennek leküzdésében legyenek a fideszesek „hős magyarok”.

– írta Botka László. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a „XXI. századi, sikeres, európai Szegednek nem példaképe egyetlen vérbe fojtott és bukással végződött, hazug, XX. századi diktatúra sem”. – Mi a jövő, az élhető, európai, szabad, toleráns és szolidáris Szeged városát építjük. Ha már ebben nem kíván segíteni helyben se Mihálffy Béla se a Fidesz, legalább ne okozzanak további beláthatatlan következményű konfliktusokat! – olvasható a politikus bejegyzésében.

– Sajnálatos módon az elmúlt kommunista évtizedek hatása a napjainkban is érezteti hatását. Ennek okán történhet meg az, hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr, a Vitézi Rend alapítójának a nevét a mai napig egyesek összevonják (hazug módon) negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét – érvel a Vitézi Rend honlapján az avatás szükségessé mellett. A szervezet szerint Horthy Miklós megmentette a magyar nemzetet, „hazánkat sikeresen megtartotta” és a haladás és gyarapodás útjára állította. „Ha hazánknak nem lett volna ilyen államférfia akkor és ott, akkor most nem beszélhetnénk magyarul és nem mondhatnánk, hogy ez a hely a magyarok hazája.”

A rend megjegyzi, hogy „hazánk megmentésére a kormányzó úr Szegedről indult egykor, így nagy szomorúságra ad okot, hogy pont Szegeden nincs egy emlékhelye sem a kormányzónak”. Az eseményen a meghívó szerint előadást tart Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója is, de lesz borkóstoló is a Kárpátia Borház jóvoltából.

Legutóbb az Országházban volt hasonló esemény, akkor a Mi Hazánk Mozgalom képviselői avattak egy Horthy-mellszobrot. Az eseményen Dúró Dóra irodájában. Akkor az RTL Klub riportere megkérdezte a párt alelnökét, Novák Elődöt, hogy felmerült-e szoborállítás folyamata során, hogy esetleg a zsidó honfitársaink érzéseit sértheti ez az esemény. Novák erre azt mondta, „a hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy-kriptánál, és azt gondolom, hogy a ráaggatott történelemhamisításoktól is meg kell tisztítani utolsó kormányzónk emlékét”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Heisler András szerint azonban a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud így tenni, mert elpusztult a II. világháború és a holokauszt alatt. – A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van. Körülbelül 430 ezer ember halt meg ott. Mindezek után azt mondani, hogy a hálás zsidóság Horthy sírjára hordja a koszorúkat, úgy gondolom, hogy egyrészt nem igaz, másrészt egy ocsmány cinizmus – mondta Heisler András.

Kiemelt képünkön a Mi Hazánk Mozgalom 2022. február 6-án, Horthy Miklós halálának 65. évfordulója alkalmából tartott fáklyás és fehér lovas felvonulása látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik