Belföld

Tízezer forintnyi prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt – hívta fel a figyelmet cikkében Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója, aki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjúja alapján számolta ki az összeget. A kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

A számítási képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel). 4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint – vezette le a Nyugdíjguru, akinek számításai szerint így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

A szakértő fájlalta egyébként, hogy nem fogadta meg a kormány a javaslatát, amely szerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztaniuk.

– A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg. Az ő részükre a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható, miközben maradna 25 milliárd forint a “rendes” nyugdíjprémiumra is – írta Farkas András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik