Belföld

A Vodafone fontosabb, mint a pedagógusbér-emelés? Orbánt kérdezték

Varga Jennifer /24.hu
Varga Jennifer /24.hu
Vadai Ágnes külön is kérte a kormányfőt, hagyja ki válaszából Brüsszelt, mert az ő, a miniszterei, államtitkárai, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére volt forrás!

A Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Orbán Viktor miniszterelnöknek, miután megjelent a 24.hu videója az idén Kötcsére érkező kormánypárti politikusokkal és véleményvezérekkel.

Kapcsolódó
„A Vodafone fontosabb, mint a pedagógusbér-emelés" – a kötcsei vendégeket kérdeztük
Az idei kötcsei piknikre érkező kormánypárti politikusokat és véleményvezéreket az energiaválságról, a pedagógusbérek helyzetéről és a hamarosan létrejövő korrupciós hivatalról is kérdeztük.

A nyilvánosság elől elzárt polgári piknikre érkezők közül ekkor válaszolta azt lapunk kérdésére az egyik meghívott, Bencsik András, hogy szerinte a Vodafone fontosabb a pedagógusbéreknél.

Vadai Ágnes szerint a Demokrata főszerkesztője „egy közpénzen tartott propagandista”, ezért próbálta reagáltatni véleményére Orbán Viktort, akit külön is kért rá, most hagyja ki a válaszából Brüsszelt, mert a kormányfő, a miniszterek, az államtitkárok, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére volt forrás.

Kapcsolódó
Több mint duplájára nő Orbán Viktor fizetése
Eddig 1,5 millió forintot keresett a kormányfő havonta, kevesebbet, mint miniszterei.

A miniszterelnök ezúttal sem válaszolt. Rogán Antal propagandaminiszter megbízásából Dömötör Csaba reagált. Bár Brüsszelt ő sem tudta kihagyni, az kiderült, a NATO-szövetséges Amerikában immár ellenséget látó Bencsik Andráshoz képest árnyaltabb a kormányzati álláspont.

Az államtitkár szerint az ellenzéki politikus beadványában

említett mindkét ügy kiemelkedő jelentőségű az ország jövője szempontjából. A kormány arra törekszik, hogy a kitűzött célokat mindkét területen egyaránt elérje.

A pedagógusbérekkel kapcsolatban arról szeretném tájékoztatni, hogy 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékos emelést hajtottunk végre. Ezt követően a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére 2020 júliusában 10 százalékkal emeltük a pedagógusbéreket, csakúgy, mint idén januárban.

(Az államtitkár tévedett, a tanárok 10 százalékos „ágazati szakmai pótlékot” kaptak – a szerk.)

Dömötör Csaba szerint a korábban bejelentett háromszor

10 százalékos béremelés biztosan megvalósul, sőt, az Európai Unióval való megállapodás esetén ennél nagyobb
mértékű béremelést szeretnénk elérni. A célunk az, hogy az elhibázott szankciók miatt romló gazdasági körülmények ellenére is tovább emeljük a pedagógusok bérét.

Ez egy nemzeti ügy, amelyben összefogásra van szükség, ezért tisztelettel kérem, hogy ne akadályozzák, hanem inkább támogassák a kormányt abban, hogy hazánk megkaphassa a neki járó uniós forrásokat.

A kormány 2010 óta dolgozik a nemzeti szuverenitás erősítésén, államtitkára szerint ehhez elengedhetetlen a nemzetstratégiai ágazatokban a magyar tulajdoni arány növelése, lehetőség szerint többségi szintre emelése.

A Vodafone magyar kézbe kerülése egy újabb fontos lépés ebbe az irányba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik