Belföld

Kirill pátriárka javaslatára kapott orosz egyházi kitüntetést Semjén Zsolt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Orosz egyházi kitüntetést vehetett át Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettest a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatával tüntette ki Hilarion budapesti, magyarországi metropolita. A két héttel ezelőtti eseményről a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapja számolt be, amit a hvg.hu vett észre.

Mint írták,

a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

Hilarion metropolita köszöntőjében elmondta, hogy Semjén hosszú évek óta, Orbán Viktorral szövetségben „gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék”.

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka. A kitüntetést jellemzően állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda.

A háborút nyíltan támogató Kirill pátriárka egyébként éppen Orbán Viktor kifejezett tiltakozása miatt, az oroszországi olajembargó elfogadását is magába foglaló, hatodik EU-s szankciós csomag elfogadásáért cserébe került le az uniós szankciós listáról. Brüsszel azzal vádolja az ortodox egyház vezetőjét, hogy támogatja az Ukrajna ellen indított katonai inváziót, és Vlagyimir Putyin rezsimének propagandistájaként lép fel. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik