Belföld

Ötvenezer eurót fizetett egy férfi azért, hogy tiszteletbeli konzul legyen Afrikában

Ötvenezer eurót fizetett egy férfi azért, hogy tiszteletbeli konzul legyen egy afrikai országban. A Központi Nyomozó Főügyészség üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben. Egy külföldi személyt őrizetbe vettek, és kezdeményezték a letartóztatását.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozó főügyészség a további bizonyítékok beszerzése és az elkövető elfogása érdekében kutatást és lefoglalást is végzett, és egy személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A gyanúsítás lényege szerint egy magyar férfi 2020-2022. években azt ígérte több külföldi állampolgárnak, hogy részükre anyagi ellenszolgáltatásért cserébe különböző afrikai országok tisztviselőin keresztül elintézi, hogy ezen országoktól tiszteletbeli konzuli pozíciót kapjanak.

Egyikük – miután az ügyintézés fejében mintegy 50 ezer eurót átutalt a férfinak – egy afrikai országtól tiszteletbeli konzuli címet is kapott, míg a másik személy által átutalt 10 ezer euró előleg nem volt elegendő az ügyintézés megindításához.

– fogalmazott közleményében az ügyészség.

A magyar állampolgárságú férfi ezen felül a saját, nem Magyarországhoz köthető nemzetközi tisztségei elnyerése, illetve megtartása érdekében is adott át jogtalan előnyt egy külföldi ország magas beosztású hivatalos tisztviselőinek.

A nyomozó főügyészség őrizetbe vette a férfit, aki gyanúsítotti kihallgatása során tagadta a bűncselekmények elkövetését. Az ügyészség már indítványozta is a letartóztatását, erről még ma döntenek.

Frissítünk!

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítvánnyal mindenben egyetértve elrendelte a terhelt letartóztatását. A gyanúsított fellebbezett a végzés ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik