Belföld

Novák Katalin egy kétgyermekes ukrán család állampolgárságát is visszavonta

NOVÁK KATALIN FACEBOOK OLDALA
NOVÁK KATALIN FACEBOOK OLDALA
A köztársasági elnök három határozata ezúttal hat embert érint.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint Novák Katalin köztársasági elnök a tallinni magyar nagykövet felmentése mellett több magyar állampolgárságát is visszavonta. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntéseinél mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát.

Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján Novák Katalin ezúttal is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozik, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól,

aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

Egy ungvári születésű, 22 éves férfi, egy szintén ukrajnai 22 éves nő mellett és egy egész ukrán család is elvesztette állampolgárságát.

A névazonosság alapján vélhetően szüleik miatt, velük együtt vesztette el magyar állampolgárságát egy 13 éves fiú és 11 éves öccse. Ők nem Magyarországon születtek, ellentétben azzal a 10 éves kisvárdai kislánnyal, akitől a minap szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Akkor a Blikknek a Magyar Helsinki Bizottság szóvivője azt mondta, a büntetést általában akkor alkalmazzák, ha valaki valótlan adatokat ad meg, hamis iratokkal igazolja magyar felmenőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik