Belföld

Megjelentek Áder János tavalyi döntései is a friss Magyar Közlönyben

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Most tették közzé például azt is, hogy Mile Lajos lett a tuniszi nagykövet.

A Határozatok Tárában 2022. szeptember 22-ei dátummal jelentek meg Áder János tavalyi döntései. Még államfőként nagykövetek kinevezéséről, megbízásáról döntött, minden esetben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztései alapján.

2021. júniusában Fodor Barnabás rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet bízta meg a maszkati (Omán) nagykövetség vezetésével. 2021. októberében, novemberében Torma Tamás Józsefet kinevezte rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté a bakui, Klein Andrást pedig a szkopjei nagykövetség élére. Ekkor bízta meg Szerdahelyi Istvánt a szöuli, Baloghdi Tibort a hanoi, Csenger-Zalán Zsoltot a canberrai, Baranyi Andrást a prágai nagykövetség vezetésével. Ekkor dőlt el az is, hogy a már két éve rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté kinevezett Mile Lajos állomáshelye Tunisz lesz.

Ezekhez képest meglehetősen frissnek számít Novák Katalin augusztusi döntése, amellyel az államfő – a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – Forrai Kristóf János rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet – érdemei elismerése mellett – felmentette a tallinni nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól.

Indoklás nincs, de Észtországban az utóbbi időben többször bírálták hazánkat, Menczer Tamás külügyi államtitkár a minap be is kérette a budapesti nagykövetet, csütörtökön pedig már horogkeresztes Orbán-képekkel dekorálták ki a magyar követséget is.

Kiemelt kép: Áder János volt köztársasági elnök előadást tart a Budapesti Corvinus Egyetemen 2022. szeptember 7-én. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik