Belföld

Novák Katalin visszavonta egy 10 éves, Kisvárdán született kislány magyar állampolgárságát

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A köztársasági elnök három határozata ezúttal öt embert érint.

Megjelent a Magyar Közlönyben a köztársasági elnök három határozata. Novák Katalin a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztésére magyar állampolgárságokat vont visssza a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-alapján, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát

a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A három határozat ezúttal öt embert érint. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát.

Ezek alapján nem magyar állampolgár már egy 56 éves beregszászi férfi. Az államfő egy határozatban vonta vissza egy 30 éves Munkácson született nő, illetve egy Magyarországon (Kisvárdán) született 10 éves kislány (aki a névazonosság alapján az asszony gyermeke lehet) magyar állampolgárságát. A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra tehát vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A köztársasági elnök szintén egy összevont határozatban szüntette meg két izraeli magyar állampolgárságát. Egyikük 47, a másik 15  éves, a névazonosság alapján ők szintén rokonok lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik