Belföld

Adatvédelmi hatóság: Ne töltsék ki az állami gondoskodásban élő gyerekek az előírt orosz IQ-tesztet

Róka László/MTVA
Róka László/MTVA

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok intelligenciaszintjének online felmérésével kapcsolatos adatkezelést, és arra kéri az érintetteket, hogy ne töltsék ki a kérdőívet, mivel jogsérelem veszélye áll fenn.

Először a hvg.hu írt arról, hogy a kötelező IQ/pályaalkalmassági tesztet a Belügyminisztérium kérésére, két szakaszban kell elvégezni a 6-18 éves, állami gondoskodásban élő gyerekeken. Erre a Testometrika nevű orosz nyelvű tesztet kell használnia a gyermekvédelmi gyámoknak. A kitöltés végén a gyermek kap egy egyedi azonosítót, a gyámnak ezzel együtt kell megküldenie az eredményt a megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat részére.

A NAIH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnöke a gyermekvédelmi gondoskodásban élő 6-18 év közötti gyermekeket az intelligenciaszintjük felmérésére irányuló online teszt kitöltésére kötelezte. A NAIH a teszt kitöltésére szolgáló honlapon próbaregisztrációt végzett, annak működését, szabályzatait áttekintette és megállapította, hogy jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn, ugyanis a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatai harmadik országbeli adatkezelőhöz kerülhetnek.

További probléma a hatóság szerint, hogy nem teljesen biztosított a jogszerű adatkezelés, az érintettek tájékoztatása és az őket megillető jogosultságok gyakorlása. Ezért a hatóság hivatalból eljárást indított az adatkezelés körülményeinek vizsgálatára és felszólította az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést, valamint törölje az annak alapján keletkezett személyes adatokat.

A NAIH egyúttal arra kéri az utasításban érintett gyermekvédelmi gyámokat, helyettes gyámokat, nevelőszülőket, valamint a gyermekotthonok, lakásotthonok nevelőit, hogy a szakellátott 13-18 éves gyermekek szeptember 1. és 22. között esedékes felmérését a honlapon ne végezzék el.

Amikor Arató Gergely (DK) hasonló aggályai miatt az ügyben kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez az okokat is firtatva, Rétvári Bence államtitkár fontos mérföldkőnek nevezte a gyermekvédelemben élők szűrését a tehetségazonosítás és képességvizsgálat eszközeivel. Válaszában azt írta, a munka a jövőben további elemekkel és szakmai szereplőkkel bővül, szerinte

az internetes oldal használatával kapcsolatban adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség, így a tesztet kitöltő nem beazonosítható. A szűrésnél a gyermekek személyes adatait csak a gyermekvédelmi gyámok kezelik. A személyes adatok és a szűrés eredménye közötti összefüggést rögzítő adat más számára nem hozzáférhető.

Kapcsolódó
A belügy elárulta, mire használják az orosz IQ-tesztet
Rétvári Bence államtitkár fontos mérföldkövének nevezte a gyermekvédelemben élők szűrését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik