Belföld

A Belügyminisztérium lapja szerint a már nem létező Bábaszövetség is jóváhagyta az abortuszmódosítást

Science Photo Library / AFP
Science Photo Library / AFP

A jelen szöveget minden társszerző és véleményező tagozat (…), illetve az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet elfogadta.

– ezt írják a Belügyminisztérum által kiadott Egészségügyi Közlöny hétfői számában, amit a 444.hu szúrt ki.

Ebben közzétették a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket. A frissített ajánlás szerint abortusz előtt meg kell mutatni a nőknek a magzat ultrahangképét, a szív pulzálását és a szívhangot. (Az orvosok eltérhetnének az irányelvtől, de ezt a passzust minisztériumi rendeletbe emelték, ami már kötelező erővel bír.)

Összesen négyszer szerepel a szövegben a Bábaszövetség, minden alkalommal véleményező szervként.

Csakhogy mint a portál írja, az Országos Bábaszövetség évek óta nem létezik, a cégnyilvántartás szerint 2017-ben megszűnt.

A 444.hu kereste a minisztériumot, miért hivatkoznak rájuk mégis, de egyelőre nem kaptak választ.

Az ajánlás eredeti változata 2014-ben jelent meg, amikor még valóban létezett Bábaszövetség. Az akkori szöveg szerint Vincze Felícia képviselte a szervezetet, aki azóta Márki-Zay Péter feleségeként lett ismert.

Az ajánlást kétszer vizsgálták felül, először 2017-ben (ekkor szintén Vincze Felíciát tüntették fel, mint akivel egyeztettek), majd tavaly januárban, amikor már csak a nem létező Bábaszövetség neve szerepelt.

A mostani ajánlás azt a látszatot kelti, mintha a Bábaszövetség is jóváhagyta volna az abortuszmódosítást, ami a legjelentősebb változás a tavalyi verzióhoz képest. Nováky Rita, a Bábaszövetség korábbi elnöke a 444.hu-tól tudta meg, hogy állítólag velük konzultálnak az újabb és újabb irányelvekről. Személyesen nem helyesli a mostani módosítást, mivel szerinte nem ilyen adminisztratív eszközökkel lehet csökkenteni az abortuszok számát.

Kapcsolódó
Szívhanghoz kötött abortusz: érzelmi manipuláció vagy a nő tájékoztatása?
Egy mélyen megosztó és érzelmileg nehéz témában döntött úgy a kormány, hogy széleskörű egyeztetés nélkül hoz aprónak tűnő, mégis jelentős döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik