Belföld

Polgári engedetlenség az ország egyik legjobb iskolájában is

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának 66 tanára tiltakozik.

Pénteken reggel kezdik a polgári engedetlenséget. A hvg.hu szerint a 66 tanár azért folytatja az előző tanévben felfüggesztett akciót, mert a kormány képviselőivel folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak, nem látnak érdemi változást az oktatás terén, noha az fontos lenne.

Szerintük évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát. A pályán maradók többsége megélhetési gondokkal küzd, miközben az EU-s országok tanáraihoz képest kimagaslóan sokat dolgoznak: a heti 22-26 óra nem a munkaidő, csak annak tanteremben töltött része.

A tananyag mennyisége, minősége miatt nem jut elég idő diákjaik készségfejlesztésére, egyes tantárgyaknál nyílt politikai szándék irányítja a Nemzeti Alaptanterv összeállítását, olyan tankönyveket, taneszközöket kell használniuk, amelyek többsége nem szolgálja, hogy diákjaik a 21. században jól használható tudást kapjanak.

Ráadásul a kormányzat képviselői lenézően, cinikusan kommunikálnak velük, agresszívnek, erkölcstelennek állítják be őket, minden tiltakozásuk mögött politikai szándékot sejtenek.

Pedig mi, a még pályán lévő tanárok nem szeretnénk mást, mint békében és szabadon, felelős szakmai döntéseink alapján tanítani.

A polgári engedetlenség oka sztrájkjoguk példátlan megcsorbítása. A 66 tanár a tiltakozásának munkabeszüntetéssel is hangot ad. Mint korábban megírtuk, az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mögött idén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium lett az ország legjobb iskolája. Februárban az ország legjobb iskolái is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik