Belföld

Brüsszel a magyar vétót megkerülve fogadhatja el a globális minimumadót

Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP
Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón amellett érvelt, hogy az EU nem fog tudni a magyar kormánynak nem tetsző javaslatot elfogadni adótörvények kapcsán, ugyanis azokban az ügyekben kizárólag egyhangú döntés hozható. Brüsszelnek azonban úgy tűnik, van megoldása a magyar vétóra:

az Európai Bizottság a tagországok kormányaihoz fordul, hogy támogatnák-e azt a tervet, amely megkerülné Magyarországot a 15 százalékos globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetésére irányuló uniós törekvés kérdésében

– tudta meg a Politico.

Idén júniusban Magyarország nagy vihart kavart az Európai Unióban és az Egyesült Államokban azzal, hogy egyedüli országként mondott nemet a globális minimumadó bevezetésére, amivel a gyakorlatban megakadályozta azt, hogy az EU közösen vezesse be a kezdeményezést. A globális minimumadó csaknem 140 ország társasági-adórendszerét egységesítené: az összes tagállamban 15 százalékos effektív társasági adókulcsot vezetnének be (Magyarországon 9 százalékos a társasági adókulcs).

Az EU nemzeti pénzügyminisztériumainak négy tisztviselője elmondta a Politico-nak, hogy

a Bizottság tisztviselői telefonon keresik a tagállamokat, hogy felmérjék, mennyire hajlandóak egy úgynevezett megerősített együttműködési megállapodásra, amely semmissé tenné Budapest vétóját a kezdeményezéssel szemben.

Az adótörvénytervezetek valóban csak egyhangúlag juthatnak át a brüsszeli törvényhozási gépezeten, így bármelyik uniós ország – legyen az bármilyen méretű – blokkolhatja azokat, azonban a megerősített együttműködés lehetővé tenné, hogy az intézkedést támogató tagállamok az egyhangúság elérése nélkül is továbbvihessék a kezdeményezést.

A lap értesülése szerint, amennyiben Magyarországgal szemben van támogatás, az EU végrehajtó testülete a jövő hónapban, amikor a pénzügyminiszterek Luxembourgban találkoznak a havi Ecofin-értekezletükön, már be is mutathatja a megerősített együttműködésre vonatkozó kezdeményezést.

Franciaország és Németország már korábban is támogatásáról biztosította a stratégiát. A kisebb országok azonban aggódnak amiatt, hogy ez a stratégia felbátoríthatja a Bizottságot, és precedenst teremt arra, hogy a jövőben is a megerősített együttműködést használva kerüljék meg őket, ha egyhangú döntést igénylő kérdésekről döntenek.

Kapcsolódó
Magyarország kihagyásával fogadhatják el a globális minimumadót az EU-ban
Hazánk továbbra is kvázi adóparadicsomszerű társasági adórendszert működtethet, kedvezve ezzel például a nagy nemzetközi cégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik