Belföld

Hivatalos: Orbán Viktor nélkül lefújták a határvadász-avatást is Szegeden

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A megcáfolt hírlapi kacsa után a rendőrség lemondta a rendezvényt. Szóban. Ünnepség mégis lesz, Budapesten, ahol a tervek szerint valóban beszél a kormányfő.

Az kedden kiderült, hogy Orbán Viktor mégsem látogat pénteken Szegedre, ahol viszont akár a határvadászok ünnepélyes eskütételét  is lefújhatják, noha arról még kedden is tényként beszélt Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója az állami tévében.

A Szeged.hu szerint miután Havasi Bertalan sajtófőnök a hivatalos meghívó dacára „hírlapi kacsának” minősítette Orbán Viktor látogatását, az ügy már ott tart, hogy lefújnák a pénteki határvadász-avatót az eredeti helyszínen, a Móra Ferenc Múzeum előtt.

Az önkormányzati portál szerint a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nél kedden a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság képviselője szóban érdeklődött arról, miként mondhatnák le a rendezvényt. Hivatalos e-mail még nem érkezett.

Korábban Botka László polgármester a Telexnek azt mondta, a  múlt csütörtökön kapták a hivatalos tájékoztatást az ünnepségről, egy nappal később a rendőrség határozatát a szegedi lezárásokról.  Ennek kapcsán a Szeged.hu közzétette a rendőrség levelét is, amely – a polgármester szerint – indokolatlanul nagy korlátozásokat „rendelt el”.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előzőleg a Szegedernek jelezte: még nem tudják, mi következik, de a rendezvénnyel kapcsolatos operatív egyeztetéseket elhalasztották. Később Facebook-oldalán a politikus már szintén tényként írt arról, hogy a pénteki avatással együtt elmarad a belvárosi híd lezárása is.

Erről egyelőre nem írt az MTI. Arról viszont igen, hogy légiparádé lesz hétvégén Szegeden. Az állami hírügynökség a Szeged International Airshow szervezőire hivatkozva jelezte, magyar produkciók és külföldi gépek, drónok, helikopterek, vitorlázó, légcsavaros és sugárhajtású repülőgépek várják a látogatókat éppen péntektől.

Frissítünk!

Időközben hivatalossá vált: nem lesz a határvadászoknak eskütétel pénteken a Móra-parkban, nem lesznek útlezárások, területzárások – írja a Szeged.hu. Az önkormányzati lapot a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta, hogy az újabb cikk megjelenése előtt telefonon hívta a céget a rendőrség. Megerősítették, a korábbi megkeresés tárgytalan, a múzeum előtti határvadász-avatást lemondják. Amikor erről egy írásos megerősítést is kértek, jelezték, nem biztos, hogy érkezik ilyen e-mail a rendőrségtől, mert ez a szóbeli lemondás hivatalosnak számít. 

Újra frissítünk!

Igaz, hogy nem Szegeden, de megtartják az ünnepséget a határvadász ezred megalakulása alkalmából – szúrta ki a hvg.hu az MTI agendájában. Az új helyszín Budapest, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központja, az időpont péntek dél. A tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik