Belföld

Süli János a Magyar Közlönyből tudta meg, hogy Orbánék elfogadták a lemondását

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

A Magyar Hangnak volt szerencséje lemondása előtt és után is beszélnie Süli Jánossal: a két telefonváltásból pedig érdekes dolgok derülnek ki.

Először kedd reggel hívták fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát, azzal, hogy olyan információ jutott el a szerkesztőséghez, miszerint távozik a posztjáról.

Süli reagált is a felvetésre azzal, hogy nem tudja megerősíteni távozását, „Éppen az irodámat rendezgetem” – tette hozzá, mintegy mellékesen.

Aztán a kedd esti Magyar Közlönyben már az szerepelt, hogy elfogadták Süli János lemondását, pedig délelőtt még nem úgy tűnt, hogy fontolgatja távozását.

Szerdán a Magyar Hang megint felkereste Sülit, aki ezúttal is készséges volt. Akkor azt mondta, hogy kedden azért nem erősíthette meg távozását, mert maga sem volt még biztos benne, hogy lemondását elfogadja az Orbán-kabinet. „Én is csak este, a Magyar Közlönyből tudtam meg, hogy jóváhagyták a kérésemet” – mondta a volt államtitkár, távozásának okairól azonban egyelőre nem akart beszélni.

Mai cikkünkben részletesen foglalkoztunk Süli lemondásával. Forrásaink szerint a távozás oka az lehetett, hogy az elmúlt időben egyre inkább kicsúszott Süli kezéből az irányítás, a paksi új blokkok építéséért felelős cégben, a Paks II Zrt.-ben is olyan változások indultak el, amelyek Süli befolyásának csökkenésével jártak.

Szeptember 1-jétől új vezérigazgatója van a vállalatnak: Jákli Gergely az előző ciklusban Szijjártó alá tartozó Eximbanktól érkezett, és kicserélődtek az igazgatósági tagok is, akik Sülivel kooperálva intézték a beruházás előkészítését az elmúlt években. Az igazgatóság elnöke Jákli, és a tagok közé bekerült Fellegi Tamás egykori fejlesztési miniszter is. Ami a cégvezetés esetleges további átalakítását illeti, iparági forrásaink arra figyelmeztettek, hogy az atomenergia egy speciális terület, nem teremnek tonnaszám a képzett mérnökök, jóval komplexebb átalakítási tervre lehet tehát szükség Jákli részéről.

Kapcsolódó
Süli János kezéből kicsúszott az irányítás, ezért mondhatott le a paksi bővítésért felelős államtitkár
Az új blokkok építéséért felelős cég vezérigazgatója az Eximbanktól érkezett.

Süli ma azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy nem Szijjártó Péter és Lázár János kritikája miatt mondott le, „ez a kritika engem nem viselt meg” – mondta. Arról nem akart beszélni, hogy miért mondott le, de azt elmondta, hogy 66 éves elmúlt, és „paksi lakosként”, illetve országgyűlési képviselőként van feladata bőven. Lázár János korábban a kormány ősbűnének nevezte, hogy Paks 2 nem készült el, Szijjártó Péter, Süli minisztere pedig így beszélt róla: “Én egy dolgot szoktam mondani, hogy amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap – (az interjú szeptember 2-án készült – a szerk.) kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, sőt tudom is, mert három hónapja benne vagyok, hogy a Paks 2 egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik