Belföld

Jó hír a piaci áron tankolóknak: mától jelentősen csökkennek az üzemanyagárak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szerdától jelentősen csökken a benzin és a gázolaj piaci ára is – írja a holtankoljak.hu. A 95-ös benzinért literenként bruttó 30 forinttal kell kevesebbet fizetni, a gázolaj piaci ára pedig bruttó 35 forinttal lesz a hét közepén kevesebb.

A hatósági 480 forintos árak mellett az alábbi piaci árakkal találkozhatunk a kutakon:

  • 95-ös benzin: 656,9 Ft/liter;
  • Gázolaj: 788,9 Ft/liter.

Ezt megelőzően a 95-ös benzin piaci ára 686,9 forint, a gázolajé pedig 823,9 forint volt literenként.

A kormány által bevezetett üzemanyagárstop továbbra is érvényes a magánszemély által üzemben tartott járművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre, azonban a 7,5 tonnát meghaladó terherautók, a külföldi autók és a nem természetes személy által üzemeltetett járművek július vége óta csak piaci áron tankolhatnak.

Jelenleg október 1-ig tervezi a kormány fenntartani az árstopokat, utána dönt róla.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter augusztusban elmondta, hogy az árstopok betöltötték szerepüket, ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, de most már egyre drágább a fenntartásuk. Szerinte az üzemanyagárak szabályozása a piacot ért ársokk miatt vált szükségessé, de állandóvá nem válhat, ugyanis nem lenne fenntartható.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a napokban arról beszélt, hogy már a százat is elérheti azoknak a kis kutaknak a száma, amelyek a hét második felében egyszerűen kifogynak a hatósági áras üzemanyagtípusokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik