Belföld

Tisztogatás az SZFE Doktori Tanácsában, oktatók szerint veszélybe került a működés

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola, mely egyedülálló, unikális doktori (DLA)-képzéseket visz, közel került ahhoz, hogy elveszítse akkreditációját, többek között a doktori törzstagok és a tudományági megfelelést mutató professzorok kritikusan alacsonnyá vált létszáma miatt” – írják az intézmény még talpon lévő vezető oktatói abban a levélben, melyet hétfőn küldtek a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottságnak (MAB).

A Népszava birtokába jutott levél szerzői mindannyian az Európai Felsőoktatási Térség törvényes és szakszerű működésért felelnek, közös érdekük a nemzetközi akkreditációk megőrzése. „Ez került veszélybe most, amikor az SZFE új rektora, Rátóti Zoltán egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntette Karsai György professzornak, a Doktori Iskola vezetőjének munkaszerződését”. Hozzátették, hogy az egyetem új szenátusa „egyeztetés és indoklás nélkül” azonnali hatállyal visszahívta Jákfalvi Magdolna színháztörténész professzort a Habilitációs Bizottság elnöki tisztjéről, és helyére kijelölte Balázs Géza nyelvész egyetemi tanárt nevezte meg, akit egyúttal a Doktori Tanácsba is delegáltak. A kulturális életben befolyásos Balázs Géza terebélyesedő pozícióiról és az ezzel kapcsolatos feszütlségekről itt írtunk februárban:

Kapcsolódó
Áll a bál a nyelvmegőrző egyesületben, amióta Balázs Géza hirtelen lemondott az elnökségről
Botrányba fulladt elnökválasztás, finanszírozási nehézségek és kölcsönös vádaskodások a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságában.

A lap információi szerint korábban a szenátus a Doktori Tanácsból kizárta M. Tóth Géza egykori rektort és Balázs Gábor egyetemi tanárokat, így a grémium mostanra „filmtudománymentessé” vált.

A most pozícióba került Balázs Gézáról egyébként Karsai György a 444.hu-nak azt mondta, hogy „a tudományszaki inkompetencia egészen nyilvánvaló. Ergo sosem foglalkozott színház- vagy filmtudománnyal.”

A Népszava szerint újabb nyílt levélben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti SZFE Doktori Iskolájának jelenlegi hallgatói, doktorvárományosai és a nemrég végzett doktorai, melyet kedden hoznak nyilvánosságra. Úgy fogalmaznak, hogy „a Doktori Iskolát az utóbbi két év során, ellenszélben is a hallgatók és a tudomány szempontjait a legelső helyre téve, a legmagasabb szakmai színvonalon vezette, véleményét mindig nyíltan vállalta. Az egyetemi autonómia fontosságába vetett hitét megőrizte, az új vezetéssel pedig mindvégig egyenesen és elegánsan kommunikált. Továbbá kiemelik, hogy Karsai György egész életművéből az következne, hogy iskolateremtő munkájának folytonosságát professor emeritus cím adományozásával garantálják.”

Kapcsolódó
Akadémikusok tiltakoznak Karsai György SZFE-ről történt megalázó eltávolítása miatt
Karsait nyugdíjba vonulása előtt, amikor professor emeritusi kinevezés illette volna meg, bocsátotta el Rátóti Zoltán, az SZFE rektora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik