Kultúra

Akadémikusok tiltakoznak Karsai György SZFE-ről történt megalázó eltávolítása miatt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége elfogadhatatlannak tartja, hogy Karsai György egyetemi tanárt, doktori iskolai vezetőt, egyben az Akadémia címzetes tagját a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora 2022. augusztus 26-án indoklás nélkül elbocsátotta – írta a szervezet közleményében. Megjegyzik, Karsai György több mint negyedszázadon át az SZFE szellemi arculatát meghatározó oktató volt.

Néhány hónap múlva tölti be hetvenedik életévét, amikor a hatályos jogszabályok szerint egyetemi tanárként nyugdíjba kell vonulnia, és ami után professor emeritusi kinevezés illette volna meg.

Karsai György eltávolításának ténye és megalázó körülményei a magyarországi egyetemi, tudományos és művészeti közösség szakmai normáinak súlyos megsértését jelentik.

Karsai György 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát. Rátóti Zoltán rektor múlt pénteken közölte vele, hogy a továbbiakban nem számítanak a munkájára. A klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész végzettségű szakember bírálta a 2020-as modellváltást, amikor az intézmény heves tiltakozások között alapítványi fenntartésa került, ami után új vezetőket neveztek ki, míg a korábbi oktatók és diákok sora távozott az SZFE-ről. Akkor Rátótinak küldött nyílt levelében többek között arra emlékeztetett, hogy Vidnyánszky Attila és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Karsai György a napokban a 444.hu-nak nyilatkozott elbocsátásának körülményeiről. „Ez mindig a levegőben lógott. Számítani nem számítottam rá, de készen álltam arra, hogy bekövetkezhet, ami ellen mit sem tehetek, hiszen ez egy alapítványi fenntartású intézménnyé vált. Most éppenséggel tényleg nem volt várható. Amikor ez a meghívás érkezett a rektori találkozóra, rákérdeztem, hogy mi lesz a téma, hogy fölkészülhessek – hiszen ez azért szokatlan meghívás volt –, és

azt a választ kaptam postafordultával, hogy nyugodtan menjek, semmi olyan nem lesz, amire készülni kellene.

A klasszika-filológus egyébként Rátótit teljesen alkalmatlannak tartotta a rektori pozícióra, és ezt az egyetem szenátusa előtt is kifejtette. Amikor Rátótit is behívták a terembe meghallgatásra, kérdéseket tett föl neki„, amelyekre finoman szólva nem tudott válaszolni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik