Belföld

Orbánhoz fordult az MDSz, miután újra áldozatot követelt a tűzijáték

Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A szakszervezet a kormányfőtől vár választ kérdéseire, az OMSZ vezetőinek kirúgása után.

A Meteorológus Dolgozók Szakszervezetének elnöksége szerint a 2006. augusztus 20-ai tragikus ünnepi tűzjáték óta dicséretes fejlődésen ment át a meteorológiai előrejelzés, beleértve a néhány órás előrejelzéseket, riasztásokat.

A kormány a nemzeti ünnepek előkészítését, lebonyolítását koordináló operatív törzs felállításával biztosítja a programok zavartalanságát. A meteorológiai szakértő az operatív törzs állandó tagjaként segíti, támogatja a döntések meghozatalát, minimalizálva az élet- és vagyonvédelmi kockázatot.

Ez az együttműködés 16 évig eredményesen működött, de idén az augusztus 20-ai tűzijáték közvetlenül ismét »emberáldozatot« hozott. A sikertelennek vélt szakmai döntésre hivatkozva a kormány lemondta az Európa legnagyobb tűzijátékaként beharangozott rendezvényt.

Az elmaradt vihar csak újabb vihart indukált. Palkovics László miniszter minden előzetes vizsgálatot kizárva ítéletet hirdetett, az ünnepet követő első munkanapon a munkaidő leteltével indoklás nélkül menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és szakmai elnökhelyettesét, aki 3 hetes szabadságáról visszatérve szembesült a hétvégi döntések hozadékával.

A méltán családbarátnak vélt kormány ítéletével most egy háromgyermekes súlyos fogyatékossággal élő gyermek nevelését vállaló családot sodor megélhetési válságba.

A kormány döntése közvetetten befolyásolja a Meteorológiai Világszervezet Európai régiójának működését, ahol az OMSZ elnöke régióvezetői feladatokat lát el.

A Meteorológus Dolgozók Szakszervezete az elkapkodott döntés után Orbán Viktor miniszterelnöktől vár választ kérdéseire.

  • Mely jogszabály alapján próbálta az operatív törzs felügyeletét ellátó miniszter a tűzijáték megtartásáról szóló végső döntést az OMSZ elnökének delegálni?
  • Mely okok miatt nem lehetett a tűzijáték megtartásáról szóló döntést későbbre halasztani az időjárás előrejelzésben rejlő bizonytalanság minimalizálása érdekében?
  • Miért kellett egy szakmai szervezet presztízsét valótlannak tűnő indokokra hivatkozva csorbítani?
  • Miért kellett a feladatát maradéktalanul ellátó OMSZ személyi állományának munkáját pellengérre állítani?

A szakszervezet elnökségi arra kéri a kormányfőt, indítson belső vizsgálatot az operatív törzs augusztus 20-i tűzijáték elmaradását eredményező döntéshez vezető eljárás miatt, a felelősségi körök pontosítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik