Belföld

Milliárdos bűnszervezet a NAV hálójában – videó

NAV
NAV
Kétmilliárdos kárt okozó számlagyárat számoltak fel.

Milliárdos tételben gyártotta a fiktív számlákat egy bűnszervezet, amelyre országos akciójában, egyszerre csaptak le. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán azt írta, a dunántúli bűnbanda többszintű, valótlan tartalmú számlák kiállítására specializálódott céghálót hozott létre.

A társaságok valós tevékenységet nem végeztek, élükre strómanokat ültettek. Jutalékért építőipari vállalkozásoknak gyártották a valótlan bizonylatokat, amelyekkel megbízóik csökkentették áfájukat. A számlákat felhasználó cégek csaknem kétmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV országos akcióját IT-szakemberek, revizorok, járőrök, a MERKUR bevetési egysége mellett Harley, a NAV bankjegykereső kutyája is segítette. 42 helyszínen kutattak. Ingatlanokat, bankszámlákat, követeléseket zároltak, kocsikat, hajókat, nagy értékű kerékpárokat, ékszereket, órákat foglaltak le több mint 4 milliárd forint értékben.

19 embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hetet őrizetbe is vettek. A Tatabányai Járásbíróság a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt elrendelte az őrizetbe vettek letartóztatását. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik