Belföld

Felhőszakadással, jéggel, villámárvíz veszélyével jöttek meg a hétfői zivatarok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kiadós öntözést kap az Észak-Alföld és az Északi-középhegység.

Mint korábban hírt adtunk róla, másodfokú riasztást is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a várható heves hétfői viharok miatt. Északkeleten be is robbant a légkör az Időkép cikke szerint, egymás után jönnek létre a heves zivatarok, ahogy itt az animáción is látszik:

Háttérnek azt írják, a korábbi 30-31 fokos, napsütéses idő kedvez a zivatarok kialakulásának, ezek a Tiszántúl északi részén rendszerbe szerveződtek és az Északi-középhegység felé vonulnak. A hegyek keleti-délkeleti lejtőin annyi eső eshet, hogy villámárvizek is kialakulhatnak az Időkép szerint. Hozzáteszik, a jégverés se kizárt, Nyírbogáton például esett jég. Tépén pedig így ömlött az eső:

Frissítés: Zsámbékon árvíz alakult ki

Eközben arról ír szintén az Időkép, hogy villámárvíz alakult ki a Pest megyei Zsámbékon egy felhőszakadás után. 25 perc alatt annyi eső esett, hogy megteltek az árkok, víz alá kerültek az utcák, akadozni kezdett a közlekedés, a pincéket elöntötte a víz.

Frissítés 2.: Nem kímélte a vihar északkeletet

Az Időkép később arról írt, Edelényben rengeteg, 60 milliméter eső esett, több mint az augusztusi átlagmennyiség. Putnok térségében a vihar nagyobb faágakat is letört, Sárospatakon is fák és villanyoszlopok dőltek ki. Ez a videó is Putnokon készült, nem egy karibi hurrikán idején:

A mostani időjárás hátteréről bővebben is írtunk, itt olvashat erről:

Kapcsolódó
Ravasz helyzet áll elő az időjárásban
A hét második felében újra melegedés indul, a csúcs 35 fok is lehet. Miközben bárhol eshet az eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik