Tudomány

Ravasz helyzet áll elő az időjárásban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A múlt hét szerdán váratlan és nagyon is kedvező változás indult időjárásunkban azzal, hogy egy tőlünk délkeletre tanyázó ciklon középpontja nyugatabbra, a Balkán-félsziget térségébe helyeződött át. És nemcsak áthelyeződött, de szinte egy helyben örvénylik, ami folyamatos csapadékot biztosít hazánk területén.

A záporok, zivatarok, esők Magyarország jó háromnegyedén jelentősen enyhítették az aszályt, a legkevesebb csapadék Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye északi részét érte – ott csak lokálisan alakultak ki záporok, zivatarok.

A pénteken kezdődött csapadékos periódusban országos átlagban 30-80 milliméter hullott, hétfőn és kedden még 10-40 mm várható

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ravasz helyzet

Fentiekből már kiolvasható, hogy hétfőn és kedden még országszerte felhős ég és több-kevesebb csapadék várható. Hétfőn a Dunántúlon 18-25, míg keleten 23-28, kedden országosan 20-29 fok lesz a legmelegebb délutáni órákban. Kedden aztán a front dél felé távolodik, helyét pedig egy északkeletről érkező anticiklon veszi át. „An-helyzet ravasz helyzet” – idézi a meteorológus alapbölcsességet Molnár László. Az An itt az északi anticiklon angol rövidítése, a „ravasz helyzet” pedig azt jelenti, hogy

melegszik az idő, a hét második felében 30 fok feletti maximumokkal számolhatunk, miközben egy-egy zápor és zivatar bárhol és bármikor kialakulhat.

A déli és a keleti megyékben lesz a legmelegebb, ott az elsőfokú hőségriasztás sem kizárt, de a pusztító forróság nem tér vissza, a „plafon” 35 foknál valószínű.

Kitart még a nyár

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint úgy tűnik, az anticiklon centruma augusztus 27-28-án a Brit-szigetek fölé helyeződik át, ami ismét a csapadékos időjárásnak kedvez a Kárpát-medencében. A gyakorlatban vasárnap, illetve jövő hétfőn várható némi lehűlés záporok és zivatarok kíséretében.

Még messzebbre előre tekintve szeptember első felében még 30 fok körüli hőmérsékletekre van kilátás, majd a hónap második felében az átlagosra süllyed a hőmérséklet, és csapadékosabbra fordul az idő. Magyarán tehát ismét „elmaradt” az általában augusztus 20. környékén érkező nyárzárás, de az „aszályzárás” az ország nagy részén megtörtént a ciklonnak köszönhetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik