Belföld

Nagy István: A „zsugorfláció” nem feltétlenül trükk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A zsugorfláció a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termék azért nem drágul, mert a gyártó/kereskedő csökkenti a kiszerelést. A miniszter Vadai Ágnes kérdésére válaszolt.

Vadai Ágnes kérdést nyújtott be Nagy Istvánnak arról, tud-e az általala vezetett Agrárminisztérium arról, hogy Magyarországot is elérhette a „zsugorfláció”. Az ellenzéki politikus a napi.hu cikke alapján emlékeztetett rá, a boltok úgy teszik kevésbé fájdalmassá az inflációt, hogy áremelés helyett a termék kiszerelését csökkentik, az élelmiszerek gyártói apránként faragnak termékeik mennyiségén, hogy ne váljék láthatóvá a valódi áremelés.

Bár ennek a kérdéshez érdemben nem volt köze, a Demokratikus Koalíció képviselője azt is jelezte, még szerencse,

hogy Magyarországon a kormányfő gondol az emberekre. Bár inkább csak a sajátjaira.

Az agrárminiszter a hozzá benyújtott kérdésre azt válaszolta, hogy
az egyes termékeknél a mennyiség, kiszerelés a fogyasztói igények, a piaci helyzet, a kereskedelem függvényében a gyártó döntése. Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete – a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról – szabályozza az élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános elveket, követelményeket.

Ennek része az élelmiszerek nettó mennyiségének kötelező feltüntetése, illetve az, hogy az élelmiszereket érintő tájékoztatás nem lehet megtévesztő. Amennyiben a gyártó ennek a kötelezettségnek eleget tesz, úgy a fogyasztók részére minden
információ rendelkezésre áll ahhoz, hogy a vásárlásnál a nekik megfelelő árú és kiszerelésű terméket válasszák.

A módszer (legrammozás, zsugorfláció) lényege ugyanakkor éppen az, hogy a megszokott csomagolású áruk egy részénél csökkentik a töltősúlyt. Ha valaki ugyanis megszokásból vásárol, észre sem veszi, hogy a szokott 100 gramm helyett már csak 80 gramm van egy tasakban.

Kapcsolódó
Trükkösen intézik a boltok, hogy ne fájjon úgy az infláció
Kisebb csomagolás, változatlan ár a megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik