Belföld

Kampányt indítanak az ateisták az őszi népszámlálásra

A Magyar Ateista Társaság közösségi gyűjtést indít arra kampányra, melynek célja, hogy a 2022 őszi népszámláláson a lehető legtöbben vallják magukat ateistának vagy vallástalannak, ezáltal erősítve a vallástalan közösség érdekképviseletét. Az ateisták azt szeretnék elérni, hogy magukat kereszténynek vallók aránya – amely 2011-es népszámláláson elérte 54,19 százalékot – ezúttal 50 százalék alá csökkenjen, továbbá az állam és az egyház elválasztását célzó intézkedések, intézmények eltörlése, melyek meglátásuk szerint a kormány politikájának szerves részét képezik.

Akiknek elegük van a „keresztény Magyarország” szólamából, az egyházak és az állam összefonódásából, a régimódi kereszténydemokráciából azoknak fel szeretnénk hívni a figyelmét arra a lehetőségre, hogy a népszámláláson vallhatják magukat kifejezetten ateistának, felekezeten kívülinek, vagy megtagadhatják a válaszadást a világnézeti kérdésre.

– olvasható a Go Get Funding nevű adománygyűjtő oldalon közzétett felhívásban.

Hozzáteszik: a KSH-val egyeztettek a világnézeti, vallási kérdéssel kapcsoltban annak érdekében, hogy ne csak az egyházak, hanem az ateista, vallástalan közösség véleményét is vegye figyelembe a hivatal a népszámlálás során, melyre pozitív választ kaptak.

A kezdeményezők 2 és fél millió forintot szeretnének összegyűjteni, melyből a Facebookon futó reklámkampányon túl, szeretnének legalább egy óriásplakátot állítani, valamint tv reklámot készíteni az ateista világnézet felvállalásának népszerűsítésére, melyet társadalmi célú hirdetésként és internetes reklámkampányként juttatnának el az állampolgárokhoz.

(Telex)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik