Belföld

Súlyos pénztámogatást kér a rezsiszámlához a szülőktől az egyik budai egyházi gimnázium

MTI
MTI

A drasztikusan emelkedő rezsiszámlák miatt felméri a szülők hozzájárulási hajlandóságát az egyik fővárosi középiskola. Az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója kérdőívet küldött a szülőknek, hogy megtudja, kik azok, akik támogatnák a villany- és fűtésszámlák kifizetését a pár hét múlva kezdődő tanévben – írta a Telex.

Az újság birtokába jutott levél szerint az iskola 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől, mert az intézmény vezetője szerint az így befolyt szülői adományokból a megnövekedett rezsiköltséget tudnák fedezni, és megtarthatnák a hagyományos, tantermi oktatást.

Berczelédi Zsolt igazgató szerint a pontos kalkuláció is elkészült: az iskola éves energiafelhasználása körülbelül 80 000 m3 gáz és 100.000 kWh áram. Tavaly gázra évi 5,5 millió forintot, áramra 3,5 millió forintot fizettek. A következő tanévre a gáz ára a jelenlegi díjszabás mellett 58 millió forint körül, a villany 6,8 millió forint körül várható.

Ezt a költséget sem a fenntartó, sem az intézmény nem tudja külső támogatás nélkül kigazdálkodni

– mondta az igazgató, aki szerint a kormányzat az egyházak is egyeztetnek a helyzet megoldási lehetőségeiről.

Berczelédi Zsolt azt mondta, szeretnék elkerülni, hogy digitális oktatásra kelljen átállni:

Mentálisan kifejezetten rosszat tesz az elszigeteltség a gyerekeknek, az online oktatás hatékonysága pedig messze elmarad a tantermi oktatáshoz képest.

Az iskolát fenntartó Baptista Szeretetszolgálat egyelőre nem válaszolt arra a kérdésére, van-e más olyan, a fenntartásában működő iskola, amelynél hasonlóan kérik a szülők segítségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik