Belföld

Álca volt az egyház, 8 milliárdos kárt okoztak

NAV
NAV
Népkonyhával, fiktív szerződésekkel éltek vissza az egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbanda vezetői.

Az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnbandára csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel szoros együttműködésben. A szervezet irányítóit  letartóztatták, külföldi bankszámlákra rejtett vagyonukat zárolták.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága által meg nem nevezett, de bejegyzett egyház alá tartozó szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket, pszichiátriai betegeket látnak el.

Kiderült a szervezet pénzét irányítói saját vagyonuk gyarapítására is fordították. 3,6 milliárd forintnyi költségvetési forrás felhasználásához napi ezer fő ellátására alkalmas népkonyhát hoztak létre Budapesten. Az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, a támogatást napi 24 ezer főre igényelték.

Főzés helyett egy idő után már csak fiktív számlázással foglalkoztak. A támogatásokat bankszámlákon átfuttatták, több mint három milliárd forintot felvettek és visszavitték a bűnszervezet vezetőinek. A nyomozás rávilágított olyan fiktív szerződésekre is, amelyekkel az állami támogatásokból származó 4,4 milliárd forint landolt egy hozzájuk köthető szervezet osztrák és magyar bankszámláin.

A csalók előre eltervezték, miként tüntetik fel bűnös úton szerzett javaikat legálisként. A bűnszervezet vezetői fejenként 3,1 milliárd forintot, egyikük 76 éves édesanyja 900 millió forintot meghaladó adományokról szerzett hamis iratokat. A banda irányítói, rokonaik, a hozzájuk köthető szervezetek nevén 76 bankszámlát, 20 ingatlant, 7 nagy értékű motort, jelentős készpénzt zároltak.

Ausztriából és Liechtensteinből több mint 1,6 milliárd, Magyarországról több mint 5,8 milliárd forint értékben foglaltak le vagyonelemeket, főleg hazai és uniós fizetőeszközöket. A csaknem 7, 5 milliárd forint összegű vagyonbiztosítás a bűncselekménnyel okozott kár megtérülését szolgálja – tették hozzá.

Felvetődött, hogy a tettesek kriptovalutába is fektettek, ezért folyamatban van nemzetközi együttműködéssel európai és ázsiai forgalmazók megkeresése is. A NAV Dél-alföldi nyomozói a banda két irányítóját bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat-felhasználása miatt gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették. A bíróság elrendelte letartóztatásukat. Rajtuk kívül három gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt. Az egyház hitéleti, egyéb szociális tevékenységét a nyomozás nem érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik