Belföld

33 ember ellen emeltek vádat egy több milliárdos áfacsalás miatt

Vádat emeltek egy bűnszervezet tagjai, strómanok és beszervezőik ellen, akik szervezetten, egy céghálózaton keresztül csalták el az áfát, és ezzel 2013-2016-ban 2,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a szervezetet vezető 47 éves férfi számítástechnikai eszközök importja során elcsalta az általános forgalmi adó (áfa) egy részét. A bűnszervezet célja az volt, hogy a németországi és ausztriai gazdálkodóktól beszerzett áru egy színlelt belföldi cégláncolat segítségével belföldi származásúnak tűnjön.

Ezt úgy érték el, hogy a beszerzés folyamatába a külföldi eladók és a tényleges értékesítést végző belföldi cégek közé valós gazdasági tevékenységet nem folytató, strómanok nevén nyilvántartásba vett szlovák és magyar társaságokat iktattak be, amelyeket időszakonként cseréltek.

A színlelt belföldi értékesítés után a fiktív számlák áfatartalmát jogosulatlanul levonták a fizetendő adóból, az Európai Unión belülről érkezett áru belföldi értékesítése után pedig nem fizettek áfát. Az adóelkerülés jelentős anyagi hasznot hozott. A bűncselekményt egy könyvelőiroda vezetője és beosztott könyvelők is segítették – írta a vádhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 2016 márciusának végén felszámolták a bűnszervezetet, és széles körű nyomozást végeztek az ügyben. A Fővárosi Főügyészség 13 ember ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása, 20 ember ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot.

A főügyészség fegyházbüntetés kiszabására, valamint pénzbüntetésre és cégvezetéstől eltiltásra, a strómanok és az őket beszervező személyek esetén többnyire pénzbüntetésre, két fővel szemben pedig elzárásra tett indítványt a vádiratban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik