Belföld europoli

Ujhelyi mégsem adja be népszavazási kezdeményezését az EU-tagságról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ujhelyi István mégsem kezdeményez népszavazást az EU-tagságról, ezt ő jelentette be hétfői közleményében.

Emlékeztetett, ma reggel a Jobbik hivatalosan is benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottságnak a saját népszavazási kezdeményezését hazánk uniós tagságának megerősítése érdekében.

Hasonlóra tettem javaslatot korábban magam is egy nyílt levélben még vasárnap. A felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom. A kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom továbbra is

– írta.

Közölte, az elmúlt órákban ömlöttek hozzá az üzenetek, amelyek nagy része örült annak, hogy az MSZP az akció- és kezdeményező képességét mutatva megmozdult, ugyanakkor a sok száz komment és véleményvezér által írt posztok megmutatták: a javaslata megosztja az kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort.

Szerinte hamisan úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban – immár a Jobbikkal együtt – ő megy szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. Attól tart, hogy az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét.

Nem egy általunk kezdeményezett népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz. Nem az a feladat tehát, hogy rettegjünk a társadalom – egyébként jelenleg is közel kétharmados többségű – EU-pártiságának megváltozásától és egy esetleges „nem” többségbe kerülésétől, hanem hogy azzal szembe menve, minden energiánkkal a magyar emberek józan döntésére koncentráljunk

– fogalmazott.

Úgy folytatta, a Brexit egyik oka és tanulsága éppen az, hogy politikai számításból az egyébként EU-párti szereplők sem mertek beleállni a kampányba; meg is lett az eredménye a gyávaságuknak.

Ujhelyi úgy látja, ha sikerrel jár a hazugságra épülő fideszes agymosás, akkor a hatályos törvények szerint meg sem kell kérdezni a választókat arról, hogy akarnak-e az európai közösség tagjai maradni, mert a fideszes kétharmad – több millió megtévesztett ember tapsa mellett – saját maga dönt majd az uniós kilépésről.

Akkor pedig már késő lesz. Az általam javasolt megoldás egy politikai póráz lenne a hatalom nyakán, mert akár csak néhány millió ember szavazata – és abban az igenek komoly többsége – már érdemben megakadályozhatja néhány évre, hogy Orbánék visszafordíthatatlan döntést hozzanak

– írta.

Arra is kitért, a Momentum részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzés és buta érv, miszerint „Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik” pedig egyszerűen nevetséges, gyalázatos és méltatlan. Ha van EP-képviselő, aki mindig vállalta a rendszerrel szemben való kőkemény konfliktust, akkor az éppen ő, tette hozzá.

Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren. Az ország érdekében teszem a dolgom és teszem a jövőben is. Remélem egy év múlva nem fogjuk bánni, hogy az ellenzék ennyire megosztott volt egy ilyen fontos kérdésben

– zárta a közleményt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik