Belföld

300 milliós bírságot kapott a Ryanair az „extraprofitadó” áthárítása miatt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn a Facebookon számolt be arról, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi eljárás keretében 300 millió forintra bírságolta a meg a diszkont légitársaságot.

Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat

– fogalmaz a miniszteri közlemény.

Varga Judit hozzátette: a „háborús infláció” és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.

Emlékeztetőül: a magyar kormány még június elején vetett ki különadót a légitársaságokra. Az adót Magyarországról induló utasonként kell fizetni, a hozzájárulás mértéke pedig az EU-ba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazók esetében 3900 forint, az ezeken kívüli országokba utazók esetében fejenként 9750 forint. Az intézkedést a Ryanair erősen bírálta, és ahogy az várható volt, a hozzájárulást azonnal át is hárította az utasokra.

Nagy Márton gazdasági miniszter ezután fogyasztóvédelmi vizsgálattal fenyegette meg a légitársaságot, mondván, hogy a kormány elvárja, az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, és azt ne terhelje tovább a lakosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik