Belföld

34 százalék feletti élelmiszer-inflációt mért a G7

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elég aggasztó képet mutatnak a G7 élelmiszerár-mérései hónapról hónapra, és ez alól a július sem volt kivétel.

A lap cikkében emlékeztet, áprilisban 20 százalékos, májusban 25 százalékos drágulást mértek a bevásárlásuk során, júniusban ez 30, majd múlt hónapban már közel 35 százalékra emelkedett.

Hangsúlyozták, hogy mindez éves alapon értendő, tehát nincs benne semmilyen szezonalitás. A gyakorlatban annyit jelent, hogy most majdnem 35 százalékkal fizettünk többet az élelmiszerekért, mint tavaly júliusban, és júniusban ez még „csak” 30 százalék volt a tavaly júniushoz képest.

Adataikat mindig a hónap végén, és mindig ugyanabban a négy boltláncban, az Aldiban, a Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban veszik fel. Összesen 42 terméket vizsgálnak, ezekből mindössze négyhez, a sárgarépához, a fehérrépához, az almához és a vöröshagymához lehetett olcsóbban hozzájutni most, mint egy évvel korábban.

A boltok árképzése egységesebb volt, mint júniusban, de az inflációs korszak előtti időktől még mindig messze vagyunk, teszik hozzá.

Ami még érdekes, hogy a belengetett ezer forintos kenyérártól azért még messze vagyunk, mert ugyan a nem belépőszintű kenyerek már régóta drágábbak ennél a szintnél, a legolcsóbb félbarna kilója átlagosan 522 forint volt júliusban, az ezer forintos lélektani határhoz tehát duplázásra lenne hirtelen szükség.

Kapcsolódó
Trükkösen intézik a boltok, hogy ne fájjon úgy az infláció
Kisebb csomagolás, változatlan ár a megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik