Belföld

Publicus: Hazudott a kormány, bezuhant a Fidesz

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A Fidesz népszerűsége 12 százalékponttal csökkent. 80 százalék szerint megszorításnak tekinthető a rezsitámogatás és a katázás átalakítása, erre jutott a Publicus Intézet.

Bár Orbán Viktor még kedd este is azt írta a Facebook-oldalán, hogy marad a rezsicsökkentés, egy friss felmérés szerint az emberek kétharmada (68%) nem hisz neki, úgy véli, a Fidesz megszegte választási ígéretét. A párt népszerűsége 12 százalékponttal csökkent. A Publicus Intézet Népszava megbízásából készített kutatása szerint az emberek borúlátóak a jövőt illetően, 80 százalékuk szerint megszorításnak tekinthető a rezsitámogatás és a katázás korlátozása. Ezzel a fideszesek 49 százaléka is egyetért.

A megkérdezettek általában nagyon súlyos problémának tartják

  • az élelmiszerárak növekedését (60%),
  • a rezsiárak emelkedését (57%),
  • a nyugdíjak, fizetések vásárlóerejének csökkenését (49%),
  • a megtakarítások csökkenését (43%),
  • általában a megélhetést (30%),
  • a munkanélküliséget (8%).

A kormány rezsicsökkentés csökkentésével a megkérdezettek

  • 25 százaléka egyetért,
  • 10 százaléka inkább egyetért,
  • 48 százaléka nem ért egyet,
  • 14 százaléka inkább nem ért egyet.

A többség úgy számol, hogy túllépi majd gáz- és villanyfogyasztása a támogatott mértéket. Ezen belül 61 százalék jelölte meg a gázt, 81 százalék pedig a villanyt. A megkérdezettek 68 százaléka szerint a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés megtartására vonatkozó választási ígéretét. Így látja a kormánypártiak 20 százaléka is.

A válaszadók

  • 58 százaléka hazugságnak,
  • 18 százaléka tévedésnek

minősítette a Fidesz állítását, hogy a magyar gazdaság erős, és fenntarthatók a kedvezmények.

Kiderült, átlagosan 44 százalékos inflációt érzékelnek az emberek.  31 százalék szerint ezért „nagyobb mértékben a háború a felelős, kisebb mértékben a kormány gazdaságpolitikája”. 34 százalék úgy vélte „nagyobb mértékben a kormány gazdaságpolitikája a felelős, kisebb mértékben az ukrajnai háború”. 29 százalék szerint „egyenlő arányban felelősek”.

A katázás átalakítását 12 százalék teljesen, 10 százalék (tágabb határidővel), 24 százalék (más módszerrel) támogatta, 40 százalék azzal nem értett egyet (14 százalék nem válaszolt). Ehhez képest 77 százalék vélte úgy, hogy Novák Katalin államfőnek vissza kellett volna küldenie a jogszabályt a parlamentnek megfontolásra.

A megkérdezettek 70 százaléka nem elégedett azzal, ahogyan „az országban mennek a dolgok”. A gazdaság jelenlegi állapotát 2 százalék tartja nagyon jónak, 20 százalék inkább jónak, 32 százalék inkább rossznak, 45 százalék nagyon rossznak.

Bezuhant a Fidesz támogatottsága

A teljes népességen belül 12 százalékponttal csökkent a Fidesz népszerűsége, amiből nem az ellenzék profitált, a bizonytalanok tábora nőtt 46 százalékra.

Egy most vasárnapi választáson az összes megkérdezett közül 24 százalék választaná a Fideszt, 23 százalék az ellenzéki szövetséget. Az MKKP és a Mi Hazánk 3-3 százalékot kapna. A biztos választóknál a Fidesz 32, az egyesült ellenzék 31 százalékon áll. Ebben a körben is sok a bizonytalanok (29%) és meglepően sokan (79%) mondták, hogy biztos részt vennének a választáson.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a 12 százalékos „bezuhanást” azzal magyarázta, hogy a Fidesz

levágott két politikai szent tehenet,

a rezsicsökkentést, és a katázást, a most kibukott hazugságokat pedig nem tudja a szokásos médiabuborékban tartani, de az már az ellenzék politikai teljesítményén is múlik, hogy a kormánypárt népszerűségvesztése mennyire bizonyul tartósnak.

Módszertan

A Publicus Intézet telefonos és online kérdőíves adatfelvétele 2022. július 20-22-e között történt, a mintában 1004 fő szerepelt. A kutatás eredményeként kapott adatbázis a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik