Belföld

Pokoli fájdalmak közt halt meg a kétéves csepregi kisfiú, vallottak a halálát akaró szülők

Részbeni beismerő vallomást tettek a kihallgatásuk során annak a kétéves csepregi kisfiúnak a szülei, akiket minősített emberöléssel gyanúsítottak meg pár nappal ezelőtt a gyermekük halála miatt – tudta meg a 24.hu.

A kisfiú holttestét február 8-án találták meg egy csepregi családi házban. A többgyermekes családfő megpróbált végezni magával, de megmentették az életét.

Korábban gondatlan emberölés vétségével gyanúsították a szülőket, de a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján változott az élet elleni bűncselekmény minősítése, és most már különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kell felelniük.

A súlyosabb minősítés alapja annak megalapozott gyanúja, hogy a terheltek a gyermek gondozását és ápolását tartósan tudatosan elhanyagolták, ami a gyermek előrelátható halálához rendkívül súlyos fájdalmat, szenvedést okozva vezetett

– mondta az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre Fejes Péter, a Vas Megyei Főügyészség megbízott főügyészhelyettese, hozzátéve, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével is gyanúsított szülők letartóztatását.

A végzés egyelőre csak a férfi esetében végleges, mert a nő és védője értesüléseink szerint fellebbezett a döntés ellen. A minősített emberöléssel gyanúsított pár tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat bizonyítottság esetén.

Frissítünk!

A Szombathelyi Törvényszék újabb részleteket közölt a szinte felfoghatatlan bűncselekményről. Közleményükben azt írták, hogy az ötgyermekes szülők rendszeresen ütlegelték a kisfiú arcát és fejét, az anyja pedig többször is belerúgott a földön fekvő gyerekbe. „A szoba hideg padlózatán egy pelenkában, ruha nélkül fekve hagyták aludni, és legalább négy hónapon keresztül tudatosan elmulasztották a gyermek táplálását, ami a gyermek testi leromlásához, továbbá gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett. A gyanúsítottak a gennyes tüdőgyulladás tüneteit, illetve a gyermek romló állapotát észlelték, ennek ellenére nem kértek segítséget, nem biztosították a gyermek orvosi ellátását” – írták a közleményben.

 

A gyerek halála elkerülhető lett volna megfelelő gondozás és ellátás esetén, és ha a gennyes légúti gyulladást időben kezelik. A gyanúsítottak gondozási, ápolási kötelezettségüket szándékosan elmulasztották, mert gyermekük halálát kívánták. Mindezeken túl a gyanúsítottak a nevelésük alatt álló gyermekek fejlődését súlyosan veszélyeztették, mivel egy lánccal bezárt szobában tartották, és csak levegőzés céljából engedték ki őket, az ételt beadták a szobába, de nem ellenőrizték, hogy elfogyasztják-e.

 

A négy gyermeknek az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a gyermekek szobájában nem takarítottak, a padlózat és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett, ami miatt fertőzésveszély állt fenn. A gyermekek levegőzésére szolgáló udvar szeméttel, ételmaradékkal, rozsdás vashulladékkal volt szennyezett, emiatt ugyancsak fertőzésveszély állt fenn és balesetveszélyes is volt.

 

A gyanúsítottak az elhunyt gyereket  csupán két alkalommal vitték el a számára előírt fejlesztő gyógytornára, de az otthoni gyakorlatokat nem végezték el vele, továbbá a halálát megelőző öt napban nem fürdették, és négy nappal a halála előtt cseréltek pelenkát rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik