Belföld

Hadházy Ákos nem zárja ki, hogy pártot alapít

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szerinte az álellenzékiségnek látszatdemokrácia a vége, az orosz állapotok magyar változata.

Hadházy Ákos a Válasz Online-nak hosszan beszél a megválasztott, de esküt nem tett képviselők jogait korlátozó Lex Hadházyról. Szerinte az a dolgok érdemi menetén nem változtat,  fizetést előtte sem kapott, Kövér László (akit elvtársnak is nevez az interjúban ) szeptemberig blokkolja eskütételét. Kérésére stábja fizetését az emberek összedobták, amiről azt mondja, az ellenzéki munka kulcsa: hogy

az ember valóban független legyen a kormánytól. Anyagilag is.

A független képviselő szerint minden ellenzéki pártban van olyan, aki valóban le akarja váltani a NER-t, de valójában a pártállamon  múlik a pénzük, amiért úgy tűnik, cserébe a Fidesz kér is ezt-azt.

Továbbra is úgy véli, hibázott az ellenzék, amikor nem hallgatott rá, nem hagyta ki az alakuló ülést, nem utasította vissza a bizottsági helyekért az extra juttatásokat. Szerinte alibi viták, interpellálgatás helyett a katás tiltakozás első napján is a tüntetők között lett volna a helyük, hogy lássák az emberek, nem a rendszer kiszolgálói.

De mindegy, ez a hajó elment, én ma már nem akarok meggyőzni senkit a parlamenti ellenzékből semmiről.

Már arról sem, hogy együtt kell fellépni a közpénzből működtetett pártpropaganda ellen. Elismeri, fideszes önkormányzati képviselőként még ő is abba a hibába esett eleinte, amibe a mai ellenzékiek, és a Fidesz szavazói.

Amikor azt mondja az ember magának: a másik oldal sokkal rosszabb, tehát kötünk kompromisszumokat.

Az interjúban többször előkerül a morál, Navracsics Tibor,   Hegedüs Zsuzsa és a tusványosi beszéd is, amiről azt mondja, Orbán Viktor tudatosan dobta be a vállalhatatlan fejtegetéseit, hogy a közvélemény figyelmét elterelje a brutális energiaár-emelésről és arról, még abból is lopnak, hiszen amikor Mészáros Lőrinc erőmű-tulajdonos volt, az áram, mióta szolgáltatót vett, a rendszerhasználati díj adja a számla nagyobb részét.

Szerinte az álellenzékiségnek

látszatdemokrácia a vége, az orosz állapotok magyar változata.

Azt még nem tudja, lesz-e saját pártja, az ellenzéket elnézve, valószínűleg szükség lenne rá, de ezt a rendszert a legjobb párt sem tudja legyőzni, ha a választás körülményei nem változnak. Egy Hadházy-pártnak pedig akkor van értelme,

ha rengeteg aktivistát sikerül megnyerni, illetve olyan alapítókat, akik ismertek, valamit letettek már az asztalra, van vesztenivalójuk és mégis beleállnak.

Hadházy Ákos szerint Brüsszel nem fogja az ellenzék helyett megoldani a gondokat, de már az is jó lenne, ha nem ártana.

Akár akaratán kívül – ahogy tette az elmúlt évtizedben.

Emlékeztet, hogy uniós pénzből épült ki a NER, ami miatt romlott a versenyképesség. Ha Brüsszel felül a kormány kamuígéreteinek és továbbra is kontroll nélkül küld pénzt, soha, senki nem tudja legyőzni a NER-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik