Élő Belföld

Átírta a kormány a benzinárstopot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kizárólag magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra, valamint a taxikra marad a 480 forint.

Szokatlan időpontra, szombat délelőttre hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Nem drágul az atlétikai stadion

A szerződésben rögzített áron belül valósul meg a dél-pesti atlétikai stadion.

A határidőben nincs olyan csúszás, ami nehezítené a közelgő világbajnokság megrendezését – állítja Gulyás Gergely.

Tanár-, valamint orvoshiány és kata

Gulyás nem hiszi, hogy az orvosbéremelés mellett ne lehessen biztosítnai az ellátást a kata kivezetésével. Úgy véli, módosítani kell a tanárok nyugdíjkorhatárát.

Gulyás Gergely: „Ha az EU energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át... ez szószegés lenne”

Azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón, hogy:

„Ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át. Ami szószegés lenne azon politikusok részéről, akik korábban azt állították, hogy a háborúnak nem lesz hatása Európára.”

És még azt is mondta, hogy: „Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést és képes is lesz erre.”

Valamit hangsúlyozta: minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, ugyanis „a gáztól valóban menekülni érdemes”. Ennek indoka: „A 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.”

Nagy öröm Gulyásnak

Kiválónak tartja a benzinárstopot, a miniszter számára nagy öröm látni tankolásnál, hogy mennyibe kerülne, ha piaci áron kellene tankolnia.

Sziszeghetnek a céges autót használók

Az üzemanyag árstop körének szűkítése elsősorban a céges autókat érinti, eztán rájuk nem lesz érvényes a literenkénti 480 forintos limit.

„A dízelnél állunk rosszabbul, de benzin sincs korlátlanul” – reagált a miniszter a készletek mértékét kérdésre.

A Miniszterelnökség létszáma nem csökkent

2014-ben az amerikaiak letettek egy listák, amiben az alkotmánnyal szembeni kifogásaikat fogalmazták meg. Erről Orbán Viktor beszélt Tusványoson. A 24.hu kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, egy hölgy nyújtotta át ezt a bizonyos listát, ami nagyon hosszú volt, de erről Szijjártó Péter kell kérdezni, ő tud bővebb tájékoztatást adni.

Lapunk azt írta a múlt héten, hogy kormányzati szerveknél leépítések kezdőtek. Gulyás szerint nincs ilyen leépítés: a Miniszterelnökség létszáma ugyan nem csökkent, de a hamarosan bekövetkező összevonások miatt csökkenni fog.

Valamint: más minisztériumoknál sem történtek tömeges elbocsátások.

Gulyás Gergely szintén a 24.hu kérdésére közölte, hogy kisebb oktatási intézményeknél van lehetőség a kazánokat fatüzelésre állítani át. „Még tart annak felmérése, hogyan lehet segíteni az iskolákat kazánvásárlással. Ahány kazánt venni kell, arra az állam fogja biztosítani a forrásokat” – fogalmazott Gulyás.

A következő egy-másfél év nagyon nehéz lesz

Gulyás azt állította, hogy a közszolgáltatások árában nem engedtek módosítást, valamint hangoztatta, hogy infláción túli áremelést nem tart indokoltnak.

Továbbá bízik abban, hogy a MÁV és a hasonló vállalatok rendelkeznek tartalékokkal, melyek segítségével átvészelik a követkető egy-másfél évet.

Gulyásnak sikerült megértenie Orbán tusványosi beszédét

Amiről most azt mondta, hogy „sokan megpróbálják félreérteni”.

Bár: „Ha valami félreérthető a politikában, akkor azt félre fogják érteni.”

Gulyás úgy magyarázta a miniszterelnök szavait, hogy „nem etnikailag akar különbséget tenni, hanem kulturálisan, és a különböző kultúrák keveredése nem érdeke Magyarországnak”.

Egyre nő az ukrajnai menekültek száma

Eddig több mint 860 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra.

Közülük 27 657 fő nyújtott be menedékkérelmet.

23 900 esetben született pozitív döntés.

Hibernált állami beruházások

A már zajló beruházásokat nem állítja le a kormány, a többi projekt indítását viszont elhalasztották.

Ez számos önkormányzatot érint, de konkrét döntések csak szeptemberben születnek.

Miért kellene nyelvvizsga a felvételihez?

A generális nyelvvizsga-előírásnak nincs értelme, mert racionálisan nem magyarázható, miért indokolt a munkaerőhiánnyal sújtott területeken.

Gulyás Gergely az óvónőhiányt emelte ki.

Kata

A kata szabályaiban nem terveznek korrekciót, az új szabályozást már elfogadta a parlament.

A leggyorsabb átállást a fatüzelés kínálja

A kormány utasította a tankerületeket, mérjék fel a fatüzelés lehetőségét.

Gulyás elmondta: az összes közintézménynél vizsgálják a fatüzelés lehetőségét, ugyanis ez az átállás leggyorsabban módja.

A taxisok miért kivételek?

A fuvarozók benzint és dízelt használnak a munkaeszközükhöz, árstop nélkül 60 százalékkal nőnének a taxitarifák – így Gulyás.

Lesz tüzifa

Jelentős mennyiségű tüzifa lesz majd, tüzifaárstop azonban nem lesz.

Olvasói sztorik