Belföld

Népszavazást tartanak Hódmezővásárhelyen a tűzijátékról

Nagy port kavart a múlt héten Márki-Zay Péter posztja, melyben azt írta, hogy több vidéki várossal ellentétben Hódmezővásárhelyen megtartják az augusztus 20-i tűzijátékot, többek között azért is, hogy senki ne láthasson a városban bánatos gyermekszemeket.

A hódmezővásárhelyi polgármester aztán egy nappal később pontosított, akkor azt írta, mivel sok negatív visszajelzés érkezett az előző bejegyzésére a lakosoktól, arra jutottak, hogy megkeresik a helyi konzultáció reprezentatív, gyors és legegyszerűbb módját, hogy megismerjék a helyi lakosság többségi véleményét. Ehhez kapcsolódóan most bejelentette, hogy népszavazást tartanak a városban arról, legyen-e tűzijáték az államalapítás évfordulóján.

A délmagyar tudósított a polgármester péntek délelőtti sajátótájékoztatójáról, ahol Márki-Zay elmondta, ő maga olcsó, de látványos tűzijátékban gondolkodik, de a döntést a lakosok kezébe adja. A helyiek az ingyenes Vásárhelyi Valóság című önkormányzati újságból kivágható szelvényekkel voksolhatnak, amelyeket augusztus 2-ig, keddig kell bedobni az ideiglenes urnák valamelyikébe.

Miután a kormány gyökeresen átalakította a kata szabályait, továbbá kiderült, hogy a rezsicsökkentést is korlátozzák, több vidéki város vezetése is úgy döntött, hogy idén nem rendeznek tűzijátékot augusztus 20-án, helyette a település lakosságát igyekeznek így vagy úgy segíteni az erre elkülönített forrásokból. Szegeden például tűzifát osztanak, Pécsen a klímavédelemre költenek inkább, Siófokon pedig próbálják orvosolni, hogy még tovább dráguljon az óvodai étkezetetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik