Belföld

Hegedüs Zsuzsa: Az okafogyottá válás nem azt jelenti, hogy vissza akarom kapni az állásomat

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Hegedüs Zsuzsa egy pénteken nyilvánosságra hozott levél tanúsága szerint teljesen megváltoztatta véleményét Orbán Viktor fajkeverős tusványosi beszédével kapcsolatban: a hét elején – hatalmas botrányt okozva – lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról a beszéd fajgyűlölő jellege miatt, ám utána egy levelében azt írta: a miniszterelnök bécsi megnyilatkozásai meggyőzték, úgy látja, okafogyottá vált a lemondása.

Hegedüs a 24.hu megkeresésére azt mondta, az új levélben foglaltak nem azt jelentik, hogy visszacsinálnák a korábbi lemondását, hiszen azt már július 31-ével elfogadták.

Az okafogyottá válás nem azt jelenti, hogy vissza akarom kapni az állásomat – közölte Hegedüs, aki szerint a miniszterelnök környezete „boldogan” eleget is tett a felmondás foganatosításának. Ez azt jelenti, hogy az Úri utcában található „ szép nagy irodából” már ki is költöztették, „már nincs is benne semmi”.

„Ez a barátság ettől még nem szűnik meg. Ha átjön egy kávéra, mert általában így szokta csinálni, akkor el fogom neki mondani, hogy nem kell ahhoz fizetés, hogy tanácsot adjak” – mondta Hegedüs, aki állítja, nagy tett volt, hogy Orbán Bécsben „pontosította” az álláspontját.

„Maga hány miniszterelnököt látott, aki 48 órával később kiáll, és korrigálja a mondandóját?” – kérdezte az extanácsadó, hangoztatva, hogy a gyűlöletbeszéd börtönnel sújtható btk-s tétellé válásában neki személy szerint nagy szerepe volt, és ezt a francia sajtónak az elmúlt évtizedben számtalanszor el is mondta.

A mandiner.hu által közzétett levél szerint Hegedüsnek a bécsi beszédnél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni.

„Mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlen egyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben. 20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.” – írta Hegedüs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik