Belföld

Egy fideszes város is nemet mond az augusztus 20-i tűzijátékra

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Sümegen a megtakarított pénzből inkább a rezsinöveléssel rosszul járóknak segítenek.

Alapvetően inkább az ellenzéki települések akciójaként indult a kezdeményezés, de meglepő módon most egy fideszes város is csatlakozott. Salgótarján, Siófok és Szentes után egy újabb S betűs város, Sümeg sem akar augusztus 20-i tűzijátékot – derül ki az RTL.hu anyagából.

Végh László, Sümeg fideszes polgármestere meglepő nyíltsággal írt Facebook-oldalán arról, milyen érvek csapnak össze a tűzijáték ügyében:

Az elmúlt években nagyon sokan szólaltak meg a tűzijáték káros hatásai miatt. Érvként felhozva a környezetszennyezést, az állatok (háziállatok, madarak stb.) védelmét. Nem utolsó sorban pedig a tűzijáték anyagi vonzatával érveltek. Ezzel szemben a városvezetés véleménye eddig az volt, hogy kapják meg a sümegi emberek az augusztus 20-i ünnepnek ezt a megszokott, és kedvelt színfoltját. Azonban most különleges helyzet állt elő.

A rezsicsökkentést hozta fel ezután, mondván sok háztartásban jelentős rezsiköltség-növekedés fog előállni, „Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet”. Így megszületett a döntés:

Ezért úgy döntöttünk, hogy Sümegen 2022. augusztus 20-án az államalapítást nem tűzijátékkal ünnepeljük.

A megtakarított félmillió forintból a nehéz helyzetben lévő sümegieket fogják segíteni. Végh hangsúlyozta, a döntés nem a kormány lépése ellen irányul.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik