Belföld

Hírlapi kacsa, hogy Magyarország engedi a közvetlen fegyverszállítást Ukrajnába

Tomasz Waszczuk / EPA-PAP / MTI
Tomasz Waszczuk / EPA-PAP / MTI
Hiába futott végig a hír az ukrán médián, nem igaz a hír, hogy Magyar Levente szerint átmehetnek Magyarországon a fegyverszállítmányok. A kormány változatlanul zárva tartja az ilyen jellegű katonai felszerelés előtt a magyar-ukrán határt.

Lelkesen számolt be róla kedden a Ukraine Today angol nyelvű ukrán oldal (és sok más ukrán website), hogy a magyar kormányt képviselő Magyar Levente államtitkár ukrán földön járt. A Lvivbe (magyarosan Lembergbe) utazó külügyi államtitkár látogatásáról az MTI is beszámolt, de zömmel a humanitárius kijelentések szerepeltek az anyagban. A Ukraine Today márpedig azt írja a lvivi városháza sajtóirodájára (és az UNIAN hírügynökségre) hivatkozva,

hogy Magyar Levente közölte az ukrán féllel, Magyarország át fogja engedni a területén az Ukrajnának szánt fegyvereket.

Ez jelentős elmozdulás lett volna a magyar kormány álláspontjában, ami ezidáig a béke megőrzése és a háborúba való belesodródás elkerülése végett nem engedett át fegyverszállítmányokat a területén. Magyar a cikk szerint azt mondta, a kormány engedni fogja harmadik országoknak, hogy ellátmányt szállítsanak a területén Ukrajna felé, még ha ez katonai jellegű utánpótlás is. Magyar ráadásul így fogalmazott a hír szerint:

Megdöbbentünk az eseményeken, amik itt történnek, valóban szimpatizálunk önökkel. Az elmúlt 200 évben háromszor is harcoltunk Oroszországgal. Ezek a háborúk nem az életért, hanem halálra mentek. Ellentétben több nyugati partnerrel, mi magunk tudjuk, milyen ellenállni ennek a hatalmas keleti országnak. Ugyanakkor Magyarország maga nem fog fegyvereket átadni, ez a stratégiai álláspontunk. Ennek ellenére harmadik országok használhatják a területünket.

Mivel Ukrajnán kívüli hírforrásban még nem találkoztunk a hírrel, megerősítésért vagy cáfolatért megkerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Paczolay Máté külügyi szóvivő válasza dióhéjban:

a hír kacsa.

Bővebben kifejtve:

Magyarország nem változtatta meg álláspontját a fegyverszállítások kapcsán

A fegyverszállításokkal kapcsolatos magyar álláspont a kezdetektől fogva világos: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába, és nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar-ukrán határon.

Ez az álláspont továbbra is változatlan, így minden ezzel ellentétes állítást megfogalmazó hírportál valótlanságot közöl. A magyar-ukrán határt egyetlen fegyverszállítmány sem lépte át és ez a jövőben sem fog változni, mivel ezek biztonsági kockázatot jelentenek Kárpátalja területére és kockáztatnák a magyar emberek biztonságát.

(Kiemelt képünk illusztráció, egy lengyelországi NATO-hadgyakorlaton készült.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik