Élő Belföld

Katatüntetés: Két embert sokkolóztak, öt embert előállítottak rendőrök

Schultz Antal / 24.hu
Schultz Antal / 24.hu

Reggel hétre hirdettek forgalombénító tüntetést a Katatörvény megváltoztatása ellen tiltakozó futárok a Margit híd pesti hídfőjéhez. A múlt héten is voltak tüntetések a hétfőn benyújtott, másnap megszavazott adótörvény-módosítás miatt, amely több százezer kisadózót érint hátrányosan szeptemberi hatállyal, de azok nem a reggeli csúcsforgalom idején kezdődtek.

Az eseményről a helyszínről tudósítunk!

A Wolt tiszteletben tartja futárainak véleménynyilvánítási szabadságát

– Megértjük a futár partnerek felháborodását, magunk is vizsgáljuk annak lehetőségeit, hogy milyen megoldást találhatunk a kata törvény módosítása miatt előállt problémára – ezt válaszolta a Wolt a 444.hu kérdésére, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a biciklis és motoros futárok, köztük a Wolt futárai a kata módosítása miatt kitört tüntetéshullám vezetőivé váltak.  –A Wolt tiszteletben tartja a futár partnerek függetlenségét és véleménynyilvánítási szabadságát, így nem korlátozza vagy tiltja a futár partnerek számára a demonstrációkon való részvételt, ugyanakkor nem is buzdítja őket erre – írta Sabjányi László, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.

Már csak Novák Katalin aláírása hiányzik a katatörvényről

Aláírva küldte meg csütörtökön a katatörvényről szóló dokumentumot Novák Katalinnak Kövér László házelnök. A köztársasági elnök jelenleg Szlovéniában tartózkodik. Az Alfahír szerint az ellenzék már napok óta környékezi Novákot annak érdekében, hogy ne írja alá, és küldje vissza a parlamentnek az új törvényt.

Orbánnak hoztak levelet a futárok

Levelet szeretnének átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek a tüntető futárok. Ebben három követelést fogalmaztak meg:

  1. a rezsicsökkentes csökkentésének átdolgozás
  2. a kata átalakításának januárra tolása
  3.  és a kata átalakításának átgondolás

Egyelőre tanakodnak, hogy oldják meg az átadást. Ötletként felmerült, hogy Jámbor András párbeszédes képviselővel vitessék be.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Így vittek el egy tüntetőt a rendőrök

Frissítés: A cikkünk előző változatában azt írtuk az RTL Klubra hivatkozva, hogy a videóban egy olyan férfit visznek el a rendőrök a Margit hídról, aki ellen sokkolót vetettek be. Kiderült, hogy nem az videón látható ember ellen vetettek be sokkolót a rendőrök, az RTL Klub is módosította a cikkét.

Mint megírtuk, a rendőrség tájékoztatása szerint összesen öt embert állítottak elő.

 

Kossuth tér lehet az új cél

Kossuth térre tartanak a tüntetők, miután a Margit hídra nem tudnak felmenni. Erre a rendőrök nem nagyon számíthattak, mert nem látható ott semmilyen készültség a Parlamentnél. De mivel mivel inkább osztálykirándulás jellege van már a vonulásnak, nem is nagyon van rá szükség.

Schultz Antal / 24.hu

Elkéstek a futárok

A Margit híd lábához értek a biciklis futárok a menetből, mert mondták nekik, segítsenek, de már későn értek ide. A rendőrsorfal zárta el előttük az utat.

Eddig öt embert állítottak elő

A rendőrség honlapján azt írja, hogy 10:58-kor a Margit hídon mindkét irányban megindult a forgalom. 10:59-kor azt jelezték, hogy a szabálysértés folytatása miatt előállítottak öt embert, akik a többszöri felszólítás ellenére sem mentek fel a járdára.

Többeket előállítottak; a vonuló tömeg közben visszafordult a Margit hídra

Az Astorián tartózkodó tömeg most visszaindult a Margit hídra.

A hídon zajlik a tömegoszlatás: az embereket a rendőrök két oldalról felterelték a járdára. A korábbi Kutyapártos demonstrációkhoz hasonlóan a tüntetők közül egyesével emelnek ki embereket, hogy igazoltassák őket, feltehetően a korábbi videózások alapján. Többeket előállítottak.

Schultz Antal / 24.hu
Schultz Antal / 24.hu

BKK: Újra jár a 4-es és a 6-os villamos

A BKK Info Facebook-oldalán közölte, hogy miután megnyitották a Margit hidat, a 4-es és a 6-os villamos ismét a teljes vonalon közlekedik. A 9-es, a 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz szintén eredeti, teljes vonalán jár, ahogy az M3-as metrópótló autóbusz és az M3A pótlóbusz is.

Két embert sokkolóztak

Helyszíni tudósítónk szerint két ember ellen sokkolót vettetek be az oszlató rendőrök.

A tüntetők elhagyták az úttestet, mindenki a járdán van.

Erzsébet híd a következő cél

Az Astoriát elhagyva a Ferenciek terénél haladnak a tüntetők, az Erzsébet hídhoz akarnak eljutni. A Budára vezető oldal le van zárva az autósok elől.

Gyülekeznek a rendőrök a Margit hídon

Helyszíni tudósítónk szerint a hatóságok oszlatni készülnek a Margit hídon: a tüntetőket felszólították a távozásra.

Lassan a forgalmi rend is helyreáll, a villamosok már áthaladnak a lezárt részeken.

Schultz Antal / 24.hu

Margit hídon sakkozva tüntetnek

A Margit hídon is maradtak tüntetők, akik láthatóan jól érzik magukat. “A hídon krétázás, sakkozás, olvasás és laptopos dolgozás van a beszélgetésen kívül” – adott helyzetjelentést a tudósítónk.

Tucatnyi BKK-járatot érint a tüntetés

Kilenc busz-, köztük a metrópótló, egy troli és két villamos-járatot érint a hétfő délelőtti vonulásos tüntetés a BKK tájékoztatása szerint.

Deák tér, Erzsébet tér

Elérték a Deák teret a vonulók. Eléggé lecsökkent a létszámuk, nagyjából kétszázan lehetnek.

Andrássy út a következő állomás

Az Oktogonon csak pár percre állt meg a menet, balra fordultak az Andrássy úton, mennek a Deák tér irányába. A tüntetők a teljes útpályát elfoglalják, autók elől teljesen lezárták az utat.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szájkarate az autósokkal

Az Oktogon és a Nyugati között a Budára vezető oldal nem volt lezárva a forgalom elől: a tüntetők egy része odament akadályozni a forgalmat, lett egy kis szájkarate az autósok és a tüntetők között. A másik oldalon nem volt gond, azt lezárták a rendőrök.

Elindult a tömeg a Nyugati fele

Mégis vonulnak: elindultak a tüntetők a Nyugati felé, több százan lehetnek. A körutat már korábban lezárták a rendőrök, most a keresztutcákból sem engedik a forgalmat.

Mohos Márton / 24.hu
Olvasói sztorik