Élő Belföld

Katatüntetés: Két embert sokkolóztak, öt embert előállítottak rendőrök

Schultz Antal / 24.hu
Schultz Antal / 24.hu

Reggel hétre hirdettek forgalombénító tüntetést a Katatörvény megváltoztatása ellen tiltakozó futárok a Margit híd pesti hídfőjéhez. A múlt héten is voltak tüntetések a hétfőn benyújtott, másnap megszavazott adótörvény-módosítás miatt, amely több százezer kisadózót érint hátrányosan szeptemberi hatállyal, de azok nem a reggeli csúcsforgalom idején kezdődtek.

Az eseményről a helyszínről tudósítunk!

Hivatalosan véget ért a tüntetés, de szerveződik valami

Kilenc órakor véget ért a tüntetés. A szervezők levonultak a hídról, de a helyszínen maradtak. Sokan távoztak, ugyanakkor helyszíni tudósítónk szerint spontán szerveződik valami.

Van, aki vonulna, van, aki maradna.

Egyelőre a levegőben lóg az esemény folytatása.

Maradnak, nem vonulnak

Úgy tűnik, nem lesz vonulás, maradnak a Margit hídon a tüntetők. Szivárognak el az emberek, többen távoznak, mint amennyien érkeznek. A híd továbbra is zárva, a rendőrök már a Nyugatinál lezárták a körutat az autók elől.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Videón a híd teljes elfoglalása

Az esemény egyik szervezője helyszíni tudósítónknak elárulta, hogy azért érezték szükségét a futárok, hogy egy saját tüntetést szervezzenek, mert a pártok mindig a saját szavazóikat akarják megszólítani, a „nép pedig több pártból áll”, és az sem céljuk, hogy a pártokat erősítsék.  Interjúnk 10:18-tól látható.

Leállt teljesen a tömegközlekedés a Margit hídon

A villamosok sem járnak már. A Nyugati pályaudvarig egy autó sem látszik a körúton. Közben a futárok egy Hyde park mintájára egy “speakers cornert” hoztak létre, ahol bárki megafonba mondhatja gondolatait.

A villamossíneket is elfoglalták, lezárták az egész hidat

A futárok táskapiramist építettek a híd közepén. Jelenleg beszédek zajlanak.

A BKK Info tájékoztatása szerint a Mechwart liget és az Oktogon között nem közlekedik a 4-6-os villamos. A 9-es busz terelve az Árpád hídon közlekedik és nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közti megállókat. A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár.

Mohos Márton / 24.hu

 

Mohos Márton / 24.hu

Motoros futárok törik az utat a villamosoknak

A futárok fennhangon mérgelődnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás. A szervezők ugyanis azt szerették volna, ha a villamosok és a buszok szabadon közlekedjenek, azonban a síneket is elfoglalták a tüntetők. Emiatt motoros futárok törik az utat a villamosoknak. Tudósítóink szerint már több ezer tüntető lehet a hídon.

Már csak a villamossínek szabadok

A tüntetőknek az összes autóknak fenntartott sávot sikerült lezárni a pesti hídfőnél, így már csak a villamosforgalom közlekedhet szabadon. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy azokat hagyják is szabadon, miután a teljes lezáráshoz nincsenek elegen. Kezdetben pár autós is próbált átjutni a villamossíneken, de egy idő után feladták és visszafordultak.

Az autósok többsége megérti a tüntetőket

Az autósok többsége türelmes, szimpátiadudálással biztatják a tüntetőket. Egy anyázásnak voltak csak fültanúi helyszínen tartózkodó kollégáink.

Mohos Márton / 24.hu

Elfoglalták a hidat a tüntetők

A teljes hidat elfoglalták, az autók visszafordulnak. Egyelőre a síneken is állnak, azt elképzelhető, hogy szabadon hagyják majd.

Több százan vannak már, a Szigetig ér a sor

A Jászai Mari tértől a Margitszigetig hosszában elfoglalták a szélső sávot a tüntetők,  több százan lehetnek. Várhatóan hamarosan az egész hidat elfoglalják, tudósítóink szerint a másik oldalon is adtak egy sávot. Autóval mindenképpen érdemes elkerülni a környéket.

Már elfoglaltak egy sávot

Elkezdődött a futárok akciója. A Margit híd járdájáról az úttestre tódultak, először a híd Budára vezető oldalát lepték el, de a rendőrök visszaparancsolták őket, hogy csak egy sávot foglaljanak el. Tudósítóink szerint már viszonylag nagy tömeg gyűlt össze.

Kezdik

Az egyik szervező bejelentette, hogy mindjárt kezdik az akciót, ami várhatóan első lépésként sávlezárás lesz. A rendőrségtől szabad kezet kaptak, nem fogják akadályozni őket.

Eddig százan lehetnek

Néhány perccel hét előtt nagyjából száz futár gyűlt össze a járdánál – jelentette helyszínről a tudósítónk.

1300-an ígérték, hogy ott lesznek

Ami eddig történt az csak a bemelegítés volt. MOST KEZDŐDIK AZ IGAZI ELLENÁLLÁS! Nem ígérjük, hogy már hétfőn megváltjuk a világot. Valószínű több kitartásra lesz szükségünk. Ellenben megígérjük, hogy SZERVEZETTEN és KOORDINÁLTAN tartjuk majd meg az eseményeket, úgy hogy azoknak valóban LEGYEN ÉRTELME!

– írták a szervezők, akik szerint elég volt az utcabálból, fesztiválból, elég volt az influenszer politikusokból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik