Élő Belföld

Órákig sétáltak a katatörvény ellen tüntetők Budapest belvárosában, végül a Kossuth téren kötöttek ki

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
  • Szombaton 17 órára a Jászai Mari térre hívta az új katatörvény ellen tüntetőket az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.
  • A mai az ötödik tüntetés a kedden elfogadott katatörvény ellen. Pénteken a Kutyapárt felhívására foglalták el a demonstrálók az Erzsébet hidat.
  • Márki-Zay Péter beszéde után a tüntetők egy része továbbindult, és még este 10 után is vonult a városban, néhány helyszínt (Deák, Oktogon, Blaha) többször is érintve.
  • Nagyjából kétezren nem sokkal éjfél előtt érkeztek meg a Kossuth térre, a Parlament elé. Ez lett a szombati tüntetés végállomása.
  • A hétfőn benyújtott, majd a Fidesz-többség által már kedden meg is szavazott kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata módosítása közvetlenül nagyjából 450 ezer embert érint. A szigorítás lényege, hogy szeptember 1-től a jelenlegi katázók cégeknek nem, csak magánszemélyeknek számlázhatnak.
  • Az első tüntetést azok a futárok szervezték kedden, akik július 18-ra, hétfőre is szerveznek egyet. Demonstrációjukat reggel 7-re hirdették meg a Margit híd pesti hídfőjéhez.

Most derült ki, miért kéne több rendőr

Valaki üveget dobott a menetbe a járdából. A tömeg ezért megállt az Erzsébet tér mellett, és keresi, ki volt az. Rendőr alig van. Visszarendelték a Deák tér felé sétálókat is. A menet pár perc után újraindult, megyünk a Deák felé.

Megállnak az Oktogonon

Visszatértek a tüntetők az Oktogonra, és megint ugyanaz a kérdés: merre tovább? Vannak, akik visszamennének a Margit hídra, sokan a Deák teret akarják, de olyanok is akadnak, akik a Fidesz-székház felé vennék az irányt.

Vissza az Oktogonra

A Blaháról a tüntetők visszamennek az Oktogonra. Közben kezd besötétedni, és egyre hangosabban és többen skandálnak. A Körutat teljes szélességében elfoglalták a vonulók.

Farkas Norbert / 24.hu

Megérkeztek a Blahára

Elértek a Blaha Lujza térre a tüntetők. Rendőri jelenlét alig van. és főképp a forgalom irányítását segítik – mondja tudósítónk.

Dilemma

Megérkeztek a tüntetők az Astoriára, ahol újabb kérdést kellett eldönteniük: Erzsébet híd vagy Blaha? Utóbbi. Irány tehát a Blaha Lujza tér.

Oktogon!

Az eleje megérkezett az Oktogonra, ahol megállnak, és eldöntik, hogyan tovább.

Oktogon? Kossuth tér?

A Nyugati teret elhagyva a tüntetők egy csoportja elkanyarodott a Podmaniczky utcán, a Kossuth tér felé, de aztán visszafordultak, és mennek tovább a tüntetőkkel, akik lassan elérnek az Oktogonra.

Rövid életű volt a hídfoglalás

A Margit hídon már átengedik az autókat, közben a tüntetők megérkeztek a Nyugatihoz, de nem állnak meg, vonulnak tovább.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Villamos ragadt a hídon

Nagyon sokan mentek fel a Margit hídra, a pesti hídfőnél. Rendőrt egyelőre nem lát a helyszínen lévő tudósítónk.

A hídon a forgalom megállt. Egy villamos vár, hogy a híd felől menjen a Jászaira, illetve egy másik villamos és egy 9-es busz Budára menne, de állnak a pesti hídfőnél.

Olvasói sztorik