Élő Belföld

Órákig sétáltak a katatörvény ellen tüntetők Budapest belvárosában, végül a Kossuth téren kötöttek ki

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
  • Szombaton 17 órára a Jászai Mari térre hívta az új katatörvény ellen tüntetőket az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.
  • A mai az ötödik tüntetés a kedden elfogadott katatörvény ellen. Pénteken a Kutyapárt felhívására foglalták el a demonstrálók az Erzsébet hidat.
  • Márki-Zay Péter beszéde után a tüntetők egy része továbbindult, és még este 10 után is vonult a városban, néhány helyszínt (Deák, Oktogon, Blaha) többször is érintve.
  • Nagyjából kétezren nem sokkal éjfél előtt érkeztek meg a Kossuth térre, a Parlament elé. Ez lett a szombati tüntetés végállomása.
  • A hétfőn benyújtott, majd a Fidesz-többség által már kedden meg is szavazott kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata módosítása közvetlenül nagyjából 450 ezer embert érint. A szigorítás lényege, hogy szeptember 1-től a jelenlegi katázók cégeknek nem, csak magánszemélyeknek számlázhatnak.
  • Az első tüntetést azok a futárok szervezték kedden, akik július 18-ra, hétfőre is szerveznek egyet. Demonstrációjukat reggel 7-re hirdették meg a Margit híd pesti hídfőjéhez.

Elegünk van!

skandálják a Margit hídon, ahol egyelőre az autókat átengedik. Zúg a Mocskos Fidesz is.

Katások, Margit híd, most!

Kiabálták be a színpadon, vagyis úgy néz ki, a tömeg egy része átvonul a Margit hídra, amit az elmúlt öt napban már többször elfoglaltak a demonstrálók.

Farkas Norbert / 24.hu

Vége

Márki-Zay beszéde után hivatalosan véget ért a rendezvény az alsó rakparton, ahol oszlani kezdett a tömeg.

Minden nap választás

Minden egyes nap választás van Márki-Zay Péter szerint. A jó és a rossz között kell választanunk. Odaállunk-e a legkorruptabbb kormány mellé, vagy egyenes gerinccel kiállunk az elnyomottak mellett? – teszi fel a kérdést.

Hajrá Magyarország, isten óvja  a magyarokat – mondja.

Orbán elmondta a héten az őszödi beszédét

Nekünk kell cselekedni, nekünk kell kiállni a megalázottakért és megszomorítottakért – mondja Márki-Zay Péter.

Ha kiállunk egymásért, és nem tűrjük a hazudozást, akkor lehet jobb ország. Én kiállok azokért is, akik a Fideszre szavaztak – teszi hozzá.

Farkas Norbert / 24.hu

 

El lehet érni, hogy a hatalom meghátráljon, ez történt a netadós tüntetésen is. Szerinte az itt lévő tüntetők más kultúrát képviselnek. Összetartanak, gondoskodnak az elesettekről.

Orbán elmondta a héten az őszödi beszédét

– ismétli meg újra Márki-Zay. Ébresztő Magyarország, mondja, majd a tömeg skandálja, ahogy Ébresztő!

Amíg mi Csipkerózsika álmot alszunk, a világ elhúz mellettünk – tette hozzá Márki-Zay.

Mire készül Orbán?

A kaszinót nem adóztatják meg, Szijjártó barátait nem adóztatják meg – mondja Márki Zay.

A tanárok fizetését kutya kötelessége a kormánynak megoldani, nem pedig az unióra mutogatnia. Mire készül Orbán Viktor? – teszi fel a kérdést annak kapcsán, hogy megemelték a rendőrök fizetését.

Márki-Zay: Aki még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, az menthetetlen

Hősök vagytok – mondja a színpadra lépő Márki-Zay Péter a jelen lévő tüntetőknek. Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét – mondja.

Minden kampányígéretükről bebizonyosodott, hogy hazugság. Hazudtak reggel, délben és este, hogy klasszikust idézzek. Száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia Orbán Viktornak. Nem lehet végtelenségig hazudni.

Orbán Ludas Matyiként kezdte, de ma sokkal inkább emlékeztet Döbrögire, aki főispánért kiált

– fogalmazott. Aki még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, az menthetetlen – véli a politikus. Szerinte Orbán nem a mi és a kisemberek pénzét védi, hanem a saját embereiét.

Lehet hülyíteni az embereket, de a végtelenségig nem. Minden megszorítást, amit a Fidesz bevezet, mi, kisemberek fizetik meg.

Farkas Norbert / 24.hu

Fideszes választási infláció

Vajda Zoltán országgyűlési képviselőé a szó. Mit akarunk, mi a baj ezzel a hatalommal, mi a célunk? – kérdezi. Azt sem tudom, neked konkrétan mi a bajod ezzel a hatalommal, és melyik döntés visszavonását szeretnéd. Azt remélem, hogy a Fidesz szánalmas propagandistáinak legyen egy-két ehhez hason ló mondatuk, amiket ki tudnak majd vágni. – magyarázza mondatatit a politikus.

Vajda ez után sorolni kezdi, kinek miből van elege, és hogy kik tüntetnek (“jó sokan”).

Ma nem leszek szórakoztató, a költségvetési bizottság elnökeként a költségvetésről fog beszélni.  Az ország büdzséje is jól mutatja, mire akarja elkölteni a kormány a polgárok pénzét.

Farkas Norbert / 24.hu

2023 -as büdzsében 5,2 százalékra tervezték az inflációt, miközben már a 12 százalékot közelíti. Bődületes megszorításokat terveznek, de nem a milliárdos haveri körre vetik ki az adót – mondja. 2 ezer milliárd forintnyi uniós pénzt tervezett be a kormány. Ha ez nem érkezik meg, akkor nagy baj lesz. Szerintetek megérkezik? Nem – érkezik a tömeg válasza.

Eljött az igazság pillanata – véli Vajda Zoltán. Irtózatos kamatemelési hullámba kezdtek. A pénzromlás valódi oka pedig nem a háború, hanem ez fideszes választási infláció.

Szerinte a Fidesz tönkretesz mindent és mindenkit, ez az aljasság különösen minősített esete.

Be kell fejezni a háborút az unióval, antikorrupciós csomag kell, európai ügyészséghez kell csatlakozni, el kell fogadni a globális minimumadót. Támogatni kell a kisembereket, ésszerű megoldásokra, hatástanulmányokra van szükség. És arra, hogy adóéven belül ne változtassanak adókat. Minél hamarabb be kell vezetni az eurót – sorolja a politikus.

33 ezer pedagógus katázhat

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője beszél. Azt szeretné, ha kiállnánk egymásért az emberek, nem csak saját magunkért. A kata a nyomorbérekhez adott egy kis pluszt, de ez nem csak a pedagógusokat érinti.

Azt mondja, 33 ezren oktatnak és egyben katáznak. Felveti, hogy emelkedtek a miniszteri bérek, erre nagy fújolás hallatszott a tömegből.

Tanévkezdéskor tessék majd megnézni, lesz-e szaktanár? ki fogja oktatni az informatikát, az idegen nyelvet? De tanítókból is óriási a hiány, és óvónőkből is. Az oktatásban ne csak a rinyáló pedagógusokat lássák, mert nyilvánvalóan nincs 3 hónapos nyári szünetük. Ez hazugság. Tessék mellénk állni, mert a gyerekek jövője a tét – kéri Nagy Erzsébet.  Aki tud sztrájkolni, álljanak bele, ne csak támogatói nyilatkozatokat adjanak ki.

Nagy tapsot kap beszéde végén a PDSZ ügyvivője.

Így néz ki egy kitaszított

Lakatos Béla, roma aktivista a következő szónok. Ha rám néztek, láthatjátok, hogyan néz ki egy kitaszított – kezdi beszédét. Tíz helyre jelentkezett tanárnak, sehova nem vették fel. Katás lett, de most elvették tőle. Akaratlanul is a rendszer kitaszítottja vagyok – mondja.

A romák olyan elnyomásban vannak, amiből nem tudnak kijönni. A saját véreik tartják a legnagyobb nyomorban, a Fidesz emberei utasítják őket.  Ez az ország nem emelt fel minket, ott maradtunk a sárban –  mondta a szónok.

Farkas Norbert / 24.hu

A kisemberekre nincs politikai akarat

Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert a következő felszólaló, akit Márki-Zay Péter nagy barátjaként konferálnak fel.

Tíz falusi pályázatból tíz nem nyert, mondja, azért, mert nem adták el a lelküket. Ti se adjátok el – mondja a polgármester.  Amire van politikai akarat, azt meg tudják valósítani. A kisemberekre nincs, a hazugságra, a lopásra van – fejtegeti. Kitörölték a törvényekből az igazságot, helyette lett a gazság. Sötét ügyvédi irodák bugyraiban születnek a törvények. A cél: csókos rendszert építeni. Nem akartunk ilyen országot. Olyan országot szerettünk volna, ahol mindenki megbecsülésnek örvend.

Orbánéknak fogyasztók és adófizetők kellenek, nem gondolkodók. Mi lett veled Magyarország? Lehet-e még mélyebb? Sajnos lehet – mondja.

Ma a gonoszság ül tort Magyarország felett. Nem stadionokat kérünk, nem kaszinókat. Még tűzijátékot sem kérünk, és propagandát sem. Szakmai és társadalmi megbecsülést kérünk. – mondja.  Itt mindenre van pénz, csak az emberre nincs. Gyalázat – fakad ki Molnár Róbert.

Nem maradhatunk a csend, a megalkuvás, a közömbösség emberei. A reformok nem jönnek, ha nem tesszük. Ha nem tudunk összefogni, akkor az élet és a történelem mond ítéletet felettünk, A finnyásságunkat félre kell tenni. Utakat kell építenünk, nem falat.  Új, becsületes vezetőkre van szükség.

Nagy fütty a tűzijáték szóra

Az éppen felszólaló debreceni ügyvéd szóvá tette az augusztus 20-i tűzijátékot, amire több százan kezdtek el fütyülni. Az ügyvéd szerint a tűzijáték játék a tűzzel és “kurva drága”.

Farkas Norbert / 24.hu

Itt kellene, hogy legyenek a taxisok

Egy debreceni ügyvéd, Zeke László lép színpadra. Nem katás, nem pedagógus, nem egészségügyis, mégis eljött Debrecenből. Olyan helyzetben van, amiben a mostani problémák direkt módon nem érintik. Mindezek ellenére pont azért jött el, mert most nem érintik ezek a problémák. Azt szeretné, majd ha olyan problémák lesznek, amik érintik, akkor ő érte is menjenek ki tüntetni.

Szükség van a szolidaritásra – hangsúlyozza.

Itt kellene, hogy legyenek a taxisok

– mondja. Azt kérte, emeljék fel a taxisok a kezüket, de senki sincs a tüntetésen. Szerinte ha együtt szólalunk meg, akkor messzebbre hallatszik, amit mondunk.

Farkas Norbert / 24.hu

A Fidesz hazudik, és újra hazudni fog

Az Mindenki Magyarország Mozgalmának ifjúsági tagozatának elnöke beszél. Azt mondja, ugyanazt a tüzet látja a fiatalok szemében most, mint a választások előtt. Valami ettől függetlenül megváltozott, ez már nem pártpolitika – mondja az elnök, aki szerint ebben már mindenki benne van, pártszimpátiától függetlenül.  Nem számít, milyen irányba szavaztunk, nem hagyjuk, hogy újra átverjenek minket.  Most már az ő saját szavazóik is azt érzik, ami mi éreztünk évekig: azt, hogy ez az ország tönkrement.

Mikor tanuljunk meg végre, hogy ebbe a rendszerbe nem lehet belesimulni, hogy nem számít számukra senki és semmi? – teszi fel a kérdést a szónok, aki szerint végre ki kell mondanunk, hogy a Fidesz hazudik, és újra hazudni fog.

Arra kér mindenkit, hogy foglalják el a tereket, a hidakat minden nap, és mindenki álljon ki az igazárt.

Megérkezett Márki-Zay Péter

jelenti helyszíni tudósítónk. Az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a szervezője a mai tüntetésnek.

Farkas Norbert / 24.hu

Hamarosan kezdenek

Legalábbis ezt ígérik a szervezők.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kormányinfós bejátszásokkal izzítják a hangulatot

Folyamatosan érkeznek a tüntetők a Jászai Mari térhez, az alsó rakparton felállított színpadhoz, ahol helyszíni tudósítónk szerint kormányinfós bejátszásokkal izzítják a hangulatok. Néhány százan már lehetnek, de elszórtan lézeng a “tömeg”. Az nyilvánvaló, hogy csúszik az 5 órára meghirdetett tüntetés.

Olvasói sztorik