Belföld

A nyári szünet alatt megszaporodtak a tanári állást kínáló hirdetések

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A tanév vége óta csaknem 1500 tanári állást kínáló poszt jelenet meg a Pedagógus állás nevű nyilvános Facebook csoportban, de több álláskereső portálon is megszaporodtak a hirdetések – írja az eduline.hu.

A legtöbb tanári állás még mindig a Belügyminisztérium állásportálján, a közigállás.gov.hu-n van. A legutóbbi keresés alkalmával

több mint 2799 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja a tanár keresőszóra. Ugyanez a szám a tanév utolsó napján 2100 volt.

Emellett a közigállás.gov.hu-n meghirdetett állásokat képekkel és pluszinformációkkal igyekeznek kiegészíteni, de olyan is van, amelyben bérlakással igyekeznek meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy érdemes pályázni.

Úgy tűnik tanítóból is komoly hiány van: jelenleg 1335 szabad állás van, pedig a nyári szünet előtt még csak 967 szakembert kerestek az alsó tagozatok. Az óvodapedagógus szóra keresve megjelenő állások száma 853-ról 989-re, a gyógypedagógus hirdetéseké pedig 420-ról 594-ra emelkedett.

A minisztériumi portálon és Facebookon túl további álláskereső oldalakon is egyre több pedagógusi állást kínáló hirdetést találni. Az egyházi iskolák állásportálján, az egyháziállás.hu-n például 306 oktatással kapcsolatos állás szerepel.

A tanár hiányt fokozza, hogy folyamatosan csökken a pedagógusképzésre jelentkezők száma: egy éve 13 110-en, 2020-ban 11 111-en, 2019-ben pedig 17 394-en jelentkeztek. Idén ez a szám mindössze 11 978, ráadásul a korábbi évek arányai alapján ennek nagyjából a felét, tehát 6-7 ezer jelentkezőt vesznek fel a képzésekre.

A szakemberhiány hátterében a bérek állnak.

Egy pedagógus kezdő fizetése az alapképzés elvégzése és a minősítés után meg sem közelíti bármilyen más friss diplomásét: egy, „gyakornok” pedagógus bére bruttó 312 000 forint pótlékkal együtt, ami nettó 207 ezer forint körüli fizetést jelent.

Június végén a Belügyminisztérium levélben válaszolt a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseire. Közölték, hogy válaszul a tanárok azon a követelésre, hogy a pedagógusok illetménye a kormány által bejelentett 10 százalékon felül további 45 százalékkal nőjön a minisztérium a következő két évben legalább 10–10 százalékos emelést helyezett kilátásba. Hozzáteszik, hogy ennél nagyobb mértékű emelés csak akkor lehetséges, ha a gazdaság jól teljesít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik