Belföld

Válaszolt a Belügyminisztérium a tanárok sztrájkköveteléseire

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Levélben válaszolt a Belügyminisztérium a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseire. A Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének négy kérésével kapcsolatban fejtette ki álláspontját a Pintér Sándor vezette tárca.

A 24.hu-hoz eljuttatott dokumentumban a tanárok azon a követelésre, hogy a pedagógusok illetménye a kormány által bejelentett 10 százalékon felül további 45 százalékkal nőjön a minisztérium a következő két évben legalább 10–10 százalékos emelést helyezett kilátásba. Hozzáteszik, hogy ennél nagyobb mértékű emelés csak akkor lehetséges, ha a gazdaság jól teljesít. Kijelentik, hogy

a kormány elkötelezett a pedagógusbérek emelése mellett, nyitott kérdés csakis ennek ütemezése és mértéke körül van.

Érvelésük szerint ezt bizonyítja az is, hogy 2020 júliusában és 2022 januárjában is 10-10 százalékkal növekedett a tanárok fizetése.

A szakszervezetek a nem pedagógusi munkakörben foglalkoztatott oktatási dolgozók béremelését is kérték, amiről a tárca elmondta, hogy napirendben van a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők számának és fizetésének emelése. Elismerik, hogy idén rájuk vonatkozó, külön bérszabályozás nem történt, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett.

A szakszervezetek azt is kérték, hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen. A BM ezt nem tartja reális elképzelésnek, mivel a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és mindenhol csökken a fiatalok száma.

Arra kell törekednünk, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el, a szabályozás ugyanakkor az intézmények humánerőforrás-gazdálkodását teszi rugalmasabbá. A túlórákat jelenleg is belső rendelkezés alapján fizetik ki a munkáltatók.

– olvasható a minisztérium válaszában.

A tárca okafogyottnak tekinti azt a követelést, hogy a pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak önállóan végzendő gyermekfelügyeletre, miután a a Klebelsberg Központ felmérte, hogy a gyakorlatban nincs most sem heti 35 óránál tovább tartó beosztás, ugyanakkor nyitottak arra, hogy ezt jogszabályban vagy fenntartói belső utasításban is megerősítsék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik